Bij De Zoutknop kun je de helende kracht van zout ervaren in een sfeervolle zoutgrot
Bij De Zoutknop kun je de helende kracht van zout ervaren in een sfeervolle zoutgrot Foto: Lotte van Uittert

De Zoutknop brengt zeelucht naar Zutphen

Partnerbijdrage

Zutphen - Het mooiste historische pandje van de Spittaalstraat biedt sinds een half jaar onderdak aan een nieuwe onderneming: De Zoutknop. In een bijzondere ambiance kun je hier terecht voor de helende ervaring van zouttherapie.

De helende kracht van zout is al heel lang bekend. ‘Zout heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking,’ zegt Linda van der Meer, eigenaar en bedenker van De Zoutknop. ‘Zo kent iedereen de zuiverende invloed van zeelucht. En in Australië is een dagelijkse duik in zee dé manier om gezond te blijven.’ In 1998 verruilde Linda haar geboorteland Australië voor Nederland en inmiddels woont ze al tien jaar in Zutphen. De verhuizing in 2021 naar een authentiek 19de-eeuws winkelpand aan Spittaalstraat 10 bracht haar op het idee voor De Zoutknop: een kleinschalig wellnesscentrum voor massage-, schoonheids- en pedicurebehandelingen met in de middeleeuwse kelder een ruimte voor zouttherapie.

Heling van binnenuit

Zouttherapie ofwel halotherapie (halo is Grieks voor zout) is inhalatie van hele fijne natuurzoutdeeltjes door de luchtwegen, bronchiën, longen en longblaasjes. Behalve een ontspannende werking verlicht het allerlei lichamelijke klachten, van luchtwegproblemen en allergieën tot reumatische aandoeningen. Linda: ‘In mijn salon werk ik uitsluitend met pure producten. Halotherapie is ook honderd procent natuurlijk en werkt van binnenuit: klachten verminderen, waardoor fysieke fitheid en welzijn verbeteren.’ De therapie komt oorspronkelijk uit Oost-Europa, waar kuren in natuurlijke zoutmijnen en zoutgrotten nog steeds populair is. Ook in Amerika en West-Europa zie je steeds vaker zoutkamers opduiken. Linda: ‘Net als in De Zoutknop wordt het microklimaat van een zoutgrot hier nagebootst met een halogenerator, die minuscuul kleine deeltjes medisch zout vernevelt. Op die manier kun je dicht bij huis en op elk moment de helende kracht van zout ervaren.’

Unieke ervaring

Een zouttherapiebehandeling in de Zoutknop is een unieke ervaring. Het begint in de gezellige serre achter de oude winkelruimte, waar je je schoenen verwisselt voor zachte slofjes. Via een stenen trap daal je in je gewone kleding af in de kelder, die is omgetoverd tot een sfeervolle zoutgrot. De vloer is bedekt met een laag zout en aan het zachtgele tongewelf boven je hangen decoraties van takken en droogbloemen. Verspreid langs de muur staan banken, waarop je comfortabel kunt zitten of liggen. Of je neemt plaats op een van de ligstoelen in het midden. De temperatuur is aangenaam, ergens tussen de 18 en 20 graden. Wie dat te fris vindt, krijgt een deken. Linda: ‘Een sessie duurt 50 minuten in alle rust en stilte, vergelijkbaar met de sauna. Alleen het zachte, meditatieve geluid van de halogenerator is hoorbaar.’ Tijdens de sessie kun je lezen, een dutje doen, met oortjes in naar muziek luisteren of gewoon lekker wegdromen. Na afloop wordt de lucht afgezogen met een speciale installatie en kun je nog even nazitten in de serre met een kopje thee.

Resultaten en mogelijkheden

Bezoekers zijn volgens Linda heel enthousiast: ’15 minuten in de zoutgrot is vergelijkbaar met drie dagen aan zee. Mensen met post-Covid, COPD, Lyme en eczeem merken het effect al na een paar behandelingen. Ze krijgen hun geur en smaak weer terug, hebben meer energie, slapen beter, hoesten minder en wonden genezen. Maar ook gezonde mensen en sporters hebben er baat bij.’ Een losse sessie kost € 35,00, ook zijn er voordelige 5- en 10-sessiebehandelingen. Daarnaast kun je de zoutgrot afhuren voor een privésessie samen met je vriend, vriendin of als groep. Linda: ‘Alles is bespreekbaar. Ook zijn combinaties mogelijk met een massage of een lekkere lunch.’

Kijk voor behandelingen, prijzen en mogelijkheden op www.dezoutknop.com

Dit artikel wordt u aangeboden door De Zoutknop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Linda van der Meer, eigenaar en bedenker van mini-wellnesscentrum De Zoutknop

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant