Afbeelding
Foto:PR

Met deze vijf manieren verminder je het effect van inflatie op je portemonnee

Partnerbijdrage

Inflatie is een fenomeen waar iedereen mee te maken krijgt. De prijzen van producten en diensten stijgen, maar je salaris blijft gelijk. Dit betekent dat je erop achteruit gaat. Gelukkig zijn er enkele manieren om het effect te verminderen en zo wat geld in je portemonnee te houden. In deze blogpost geven we je graag vijf tips over dit onderwerp.

Maak gebruik van aandelen en opties

Allereerst is het verstandig om te investeren in aandelen en opties. Aandelen stijgen normaal gesproken harder dan de inflatie. Dit betekent dat je op termijn meer geld zult hebben, ondanks de hogere prijzen. Op plekken als beleggen nl Saxo bank kun je in dit soort middelen investeren. Wel is het belangrijk dat je op meerdere paarden wedt en dus niet alleen in aandelen investeert. Een goede mix van verschillende investeringsvormen is cruciaal.

Wees bewust van het inflatiepercentage

Verder is het belangrijk dat je bewust bent van de mate waarin de prijzen stijgen. Dit kan door regelmatig de prijs van een aantal dagelijkse boodschappen te vergelijken. Zo weet je waar de prijzen stijgen en kun je eventueel overstappen naar een andere, goedkopere aanbieder.

Wacht op het juiste moment

Ook is het belangrijk dat je niet alles in één keer koopt, maar gebruik maakt van aanbiedingen en periodes waarin er veel kortingsacties zijn. Koop dagelijkse boodschappen groter in tijdens die acties en wacht bijvoorbeeld met het kopen van een nieuwe winterjas tot de uitverkoop in januari of februari. Andersom geldt dit ook voor het kopen van zomerjurkjes in september of oktober. De kans is dan groot dat je hetzelfde kledingstuk voor een veel lagere prijs kunt kopen. Zo bespaar je flink op je aankopen en blijf je toch lekker warm.

Maak gebruik van een spaarrekening

Verder is het raadzaam om je geld te sparen in een spaarrekening met een hoge rente. Dit rentepercentage wordt bepaald door de centrale bank en stijgt of daalt meestal gelijk met de inflatie. Als je spaart op een rekening met 0,01% rente, dan maak je dus geen winst. Kies dus liever voor een rekening waarop je minimaal 0,75% rente behaalt. Ook is het handig om te kiezen voor een spaarrekening waarbij je geld vrij kunt opnemen. Zo heb je altijd toegang tot je geld, mocht je dit nodig hebben.

Pas je budget aan

Ten slotte is het ook belangrijk dat je regelmatig je budget aanpast. Dit kan door bijvoorbeeld minder geld uit te geven aan luxe producten of diensten. Als je weet dat de prijzen van een bepaald product gaan stijgen, probeer dan wat meer in te slaan zodat je voorlopig vooruit kunt. Op deze manier houd je wat meer geld over en ben je beter bestand tegen de effecten van inflatie.

Al met al zijn dit vijf tips die je kunnen helpen om het effect van inflatie op je portemonnee te verminderen. Deze tips zijn allemaal direct toepasbaar, waardoor je binnen mum van tijd minder merkt van de hoge inflatie. Maak hier dus zeker gebruik van zodat je even wat minder financiële zorgen hebt.

Dit artikel wordt u aangeboden Saxo Bank. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld