Foto: PR

Zutphen in top 20 voor snelste internet in 2020

  Partnerbijdrage

Wie op zoek is naar een snelle provider voor internet en tv, die is in Zutphen op een goede plek. Zo blijkt uit onderzoek van ProviderCheck.nl, een volledig onafhankelijke online vergelijker voor internetabonnementen. Van alle gemeenten in Nederland kwam Zutphen met een gemiddelde downloadsnelheid van 95,4 Mbit per seconde als nummer 17 uit de bus, zo blijkt na navraag bij de website.

Onderzoek naar internetsnelheden per gemeente

Op de website van ProviderCheck.nl is het sinds 2013 al mogelijk om een zogeheten speedtest te doen. Dit betekent dat de snelheid van jouw internetverbinding thuis wordt gemeten. Deze wordt vervolgens ook vergeleken met anderen bij jou in de buurt (geanonimiseerd) die dezelfde test hebben gedaan en naast de capaciteit van aanbieders op je adres gelegd, inclusief de prijs van het betreffende abonnement. Zo weet je direct of een hogere snelheid mogelijk is op jouw adres bij een andere internetprovider. Zit je al een aantal jaar bij dezelfde aanbieder? Dan is de kans groot dat er inmiddels een beter aanbod beschikbaar is.

Jaarlijks maakt de website ProviderCheck.nl een overzicht van alle tests die gedaan zijn om vervolgens te kijken in welke gemeente de internetsnelheid dat jaar het hoog lag. In 2020 scoorde Zutphen daarbij een gemiddelde downloadsnelheid van 95.7 Mbit per seconde en een gemiddelde uploadsnelheid van 23,8 Mbit per seconde. Met een gemiddelde downloadsnelheid van maar liefst 157 Mbit per seconde en een gemiddelde uploadsnelheid van 89,4 Mbit per seconde scoorde Deventer het best. Malden, een andere Gelderse gemeente, scoorde met 106,1 Mbit per seconde de hoogste gemiddelde uploadsnelheid van Nederland.

Jaarlijks omhoog, corona geeft extra boost

Internetsnelheden gaan landelijk gezien jaarlijks omhoog. Dit komt doordat providers steeds meer optimalisaties doen aan hun netwerk, maar ook omdat steeds meer huizen aangesloten worden op glasvezel. Neem je bijvoorbeeld een alles-in-1 abonnement en je kunt kiezen uit glasvezel, dan ben je verzekerd van een minimale download- en uploadsnelheid van 50 Mbit per seconde, welke kan stijgen tot wel 1 Gbit per seconde. Bij glasvezel zijn deze namelijk altijd gelijk, wat bij andere verbindingen zoals de kabel (Ziggo) of DSL (de telefoonlijn) nooit het geval is. Veel consumenten kijken alleen naar de downloadsnelheid, maar ook de uploadsnelheid kan een groot verschil maken. Dit maakt glasvezel ideaal voor wie regelmatig grote bestanden moet verzenden of graag games speelt.

Ook in Zutphen maak je op veel adressen gebruik van glasvezel, aangelegd door KPN. Dat betekent echter niet dat je hiervoor per se een abonnement moet nemen bij KPN. Ook aanbieders zoals T-Mobile, Budget Alles-in-1 en Online.nl maken voor hun glasvezelabonnementen gebruik van het netwerk van KPN.

Na het uitbreken van de coronacrisis in Nederland in maart 2020 en steeds meer mensen thuis komen te werken, valt op dat veel mensen er toen pas achter gekomen zijn dat zij een sneller internetverbinding nodig hebben. Hoewel de gemiddelde internetsnelheid dus jaarlijks stijgt, steeg deze in 2020 bijna 50%, een ongekend grote stijging. Ook in Zutphen is een dergelijke stijging zichtbaar.

Dit artikel wordt u aangeboden door ProviderCheck.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden