Corry Baauw is de docent van Eligant Lyceum met de vier leerlingen: Maëlh Bouwmeester, Pien van den Berg, Julian Stokebrook, Leonie Woltering. Zij tonen de winnende snack van de Schoolkantine Challenge. Foto: Jong Leren Eten Gelderland

Corry Baauw is de docent van Eligant Lyceum met de vier leerlingen: Maëlh Bouwmeester, Pien van den Berg, Julian Stokebrook, Leonie Woltering. Zij tonen de winnende snack van de Schoolkantine Challenge. Foto: Jong Leren Eten Gelderland

Leerlingen van het Eligant lyceum in Zutphen winnen Schoolkantine Challenge Gelderland

Onderwijs

DOETINCHEM/ZUTPHEN - De winnaars van de Schoolkantine Challenge 2024 in Gelderland zijn bekend. Leerlingen van het Eligant lyceum wonnen met hun gezonde kantinesnack ‘Gezonde ijsjes’. De finale vond plaats tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine 2024 bij het Graafschap college in Doetinchem, de dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor het gezonder en duurzamer maken van de schoolomgeving.

Gezonde en lekkere kantinesnack
‘Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack’. Met deze uitdaging gingen leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Noordoost Gelderland aan de slag om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken voor hun school. De snack moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Groen. Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam. Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten.

Ruim veertien ideeën beoordeeld
De jury bestaande uit Maurits Steverink en Jeanne Steverink van de Smaakacademie Achterhoek, Kristy Hamberg en Kathelijne Bottema van het Voedingscentrum en Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten Gelderland hebben alle veertien inzendingen beoordeeld.

‘Gezonde ijsjes’ van het Eligant lyceum
De jury heeft de inzendingen beoordeeld op aspecten als duurzaamheid en gebruik van bijvoorbeeld lokale of seizoensproducten, in hoeverre het voldoet aan de Schijf van Vijf, of het goed te gebruiken is voor verkoop in de schoolkantine, naar de prijs en of het aantrekkelijk is om te eten.

De jury koos voor de ‘Gezonde ijsjes’ van leerlingen van het Eligant lyceum in Zutphen als winnende snack. Deze snack blinkt uit in eenvoud: het is makkelijk te maken, er worden ingrediënten gebruikt die passen in de Schijf van vijf, er is geen suiker toegevoegd en de ijsjes worden gemaakt in herbruikbare verpakkingen. Daar was goed over nagedacht. Als tip kregen de leerlingen nog mee om vooral seizoensfruit te gebruiken en/of fruit van een lokale teler met een keurmerk.

De Dag van de Gezonde Schoolkantine
Het betrekken van leerlingen of studenten is belangrijk bij het realiseren en op de agenda houden van een gezondere en duurzamere schoolkantine. Scholen die actief aan de slag zijn met het gezonder en duurzamer maken van hun kantine werden tijdens deze feestelijke dag in het zonnetje gezet. Door met hun aanbod en uitstraling te voldoen aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen ontvingen ze de gouden of zilveren schoolkantineschaal. Ook ondertekenden veel scholen de Ambitieverklaring, waarmee zij laten zien dat ze zich inzetten voor een gezondere toekomst voor de jeugd.

Schoolkantine Challenge Gelderland
De schoolkantine Challenge is georganiseerd door Jong Leren Eten Gelderland door Marije Woertman (projectmedewerker), Myriam van Tol- van der Vleuten (makelaar) en Wieke Bonthuis (makelaar) in samenwerking met de Smaakacademie Achterhoek en het Voedingscentrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant