Jasmijn Apte. Eigen foto
Jasmijn Apte. Eigen foto

Zutphense studeert in Istanbul en kan het iedereen aanraden

Onderwijs

ZUTPHEN/ISTANBUL - Studeren in het buitenland is een stap die veel jongeren niet durven te maken. Echter heeft dit wel veel invloed op je ontwikkeling en wereldbeeld. Journalistiek student Jasmijn Apte (19) van de Christelijke Hogeschool Ede is voor een halfjaar in Istanbul en raad het iedereen aan om ook in het buitenland te studeren. Jasmijn: “Het verandert je levenswijze en wereldbeeld op een positieve manier.” 

Ondertussen zit Jasmijn al twee maanden in Istanbul. In het begin ging niet alles helemaal vlekkeloos, maar toch is alles uiteindelijk goed gekomen. “In Turkije duurt al het papierwerk super lang. Dit is heel vervelend als je gewoon snel wilt beginnen met studeren, maar eerst moet wachten tot alle documenten in orde zijn,” vertelt Jasmijn. “Gelukkig zit elke Erasmus student in hetzelfde schuitje en heb je veel steun aan elkaar.” 

“Hoewel Turkije een totaal andere cultuur heeft dan Nederland, voel ik mij hier echt wel thuis. De mensen zijn hier super behulpzaam en iedereen veel socialer,” vertelt Jasmijn verder. De studente studeert film, sociale media en Turkse Taal in Istanbul aan Bilgi University. Ze vindt studeren in Turkije veel leuker dan in Nederland. “De sfeer is veel informeler op campus en iedereen praat veel meer met elkaar. Alle klasgenoten willen je graag helpen en de docenten zijn ook erg behulpzaam.” 

Studeren in het buitenland heeft Jasmijn geleerd om meer zelfstandig te zijn

Studeren in het buitenland heeft Jasmijn geleerd om meer zelfstandig te zijn, om te doen wat je wilt doen en je niet zo snel tegen te laten houden door andere mensen of omstandigheden. “Istanbul is natuurlijk een ontzettend grote stad. Er wonen hier 20 miljoen mensen, dat zijn meer inwoners dan in heel Nederland. Het heeft echt mijn wereldbeeld verbreed en mij andere normen en waarden geleerd.” De studente raadt het andere jongeren sterk aan om ook te studeren in het buitenland en uit je comfortzone te stappen.

‘Uiteraard is Istanbul nu groot in het nieuws vanwege de explosie in Taksim. Gelukkig was ik op dat moment niet in Istanbul’

“Uiteraard is Istanbul nu groot in het nieuws vanwege de explosie in Taksim. Gelukkig was ik op dat moment niet in Istanbul omdat ik met een groep vrienden naar Fethiye ging, maar het was wel even schrikken want als ik niet een uitstapje had gemaakt was ik hoogstwaarschijnlijk in Taksim te vinden. Dat is waar alle clubs, winkels en cafés zijn.” Jasmijn laat zich niet afschrikken door het incident en hoopt ook vooral dat het andere studenten niet tegenhoudt om in het buitenland te studeren. 

Op Instagram kunnen jongeren Jasmijn volgen op het account @jassandjuul. Hierop plaatst de studente al haar avonturen, cultuurverschillen en problemen waar ze tegenaan heeft gelopen. “Als jongeren vragen hebben over studeren in het buitenland of Istanbul specifiek kunnen ze mij altijd een berichtje studeren.”

Afbeelding
Jasmijn Apte. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant