Met behulp van netten, schepnetten onder elektrische lading (5kW) én een flinke dosis geduld probeert men de vissen te lokken. Foto: Meike Wesselink
Met behulp van netten, schepnetten onder elektrische lading (5kW) én een flinke dosis geduld probeert men de vissen te lokken. Foto: Meike Wesselink

Vissen uitloopgebied IJssel overgezet, vangst minimaal

Natuur

ZUTPHEN - Door de droogte zakt het waterpeil. Ook die van de hank langs de Hovense kant van de IJssel. Vissen die bij hoog water dit uitloopgebied binnenzwemmen, kunnen er niet meer uit. In 2018 leidde dit al tot vissterfte maar nu was Gemeente Zutphen er ruim op tijd bij om Sportvisserij Oost-Nederland in de arm te nemen en de vissen over te laten zetten.

Door Meike Wesselink

Niet alleen de visbrigade, ook het team van Vis TV XL was maandag 16 mei ter plaatse. Op zondag 12 juni om 9.00 uur is op RTL 7 te zien hoe verslaggever Liselot van Elsen met Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland aan boord stapt om met behulp van netten, schepnetten onder elektrische lading (5kW) én een flinke dosis geduld de vissen te lokken, te vangen en via grote plastic teilen over te zetten in de IJssel. Kouwenhoven, als projectmedewerker verbonden aan de vissportorganisatie heeft zo’n tien vrijwilligers meegenomen om de klus te klaren. Een van hen is Bianca Valk die opvalt als enige dame in het gezelschap. Minstens zo enthousiast praat ze over de sportvisserij als haar mannelijke collega’s, waarvan enkelen al velen jaren in clubverband vissen. “Vorig jaar ben ik zo’n beetje begonnen en de allereerste vis die ik ving was een snoek die over de meter ging”, vertelt Bianca, niet zonder trots. Een meerval zou ze graag nog eens vangen maar de juiste apparatuur om het waterdier dat wel drie meter lang kan worden, op de juiste manier aan de haak te kunnen slaan, mist ze nog.

Het water van de hank is kraakhelder en geeft een mooie blik op de bodem. De enorme hoeveelheid leliebladen die op het water liggen, zorgen voor zuurstofrijk water, wat de helderheid ten goede komt maar voor de vissen niet in het voordeel werkt. Een aalscholver heeft een visje al snel op de korrel en met een snelle duikvlucht is het zo gebeurd. De meningen erover zijn verdeeld maar het heldere water zou wel eens debet kunnen zijn aan het feit dat er amper vis wordt gevangen.

Vanuit de boot vangt Mark slechts één babysnoek. Christian van der Veen en Dick Pruis die met hun elektrisch geladen schepnetten langs de oevers waden, moeten het met twee babysnoeken doen. De miniatuurvissen hebben met hun snuitjes al helemaal de karakteristieke eigenschappen van een volwassen snoek, zo valt te zien in de grote plastic bak waarin één snoekje rondjes zwemt en een ander stilletjes ligt uit te buiken van een iets te grote hap.

Zoals het een goede visser betaamt, bewaren de vrijwilligers hun geduld en zoeken vijf uren lang de hank af maar vis is er gewoonweg niet dit seizoen. Ter vergelijking: in 2018 werden 1249 vissen van vijftien verschillende soorten gevangen. Vooral blankvoorntjes (500) maar ook een grote hoeveelheid baars (200). Ook soorten als de pos en de kolblei werden er geteld (respectievelijk 10 en 5). Silvester van Veldhoven, woonachtig in de oude stoomwasserij nabij de hank, laat de cijfers zien. Net als in 2018 trok hij dit keer aan de bel om de visactie te bespoedigen.

De vrijwilligers hebben niet alleen van vis maar ook van het vogel- en plantenrijk verstand en blijken ware natuurliefhebbers. Het vinden van nesten van watervogels is minstens zo interessant en het ontdekken van afgeknaagde takken die verwijzen naar de aanwezigheid van de bever, doet ook bij de sportvissers het hart sneller kloppen. “Bevers zijn gek op de wortels van waterlelies, over een tijdje zal je zien dat er heel wat waterlelies minder zijn. Zo vindt de natuur zelf weer zijn balans”, legt Dick Pruis uit.

Ziet u droogvallende wateren of vissen in nood (rugvinnen aan de oppervlakte zien is al een duidelijk signaal), schroom dan niet om contact op te nemen met een van de plaatselijke visverenigingen of Sportvisserij Oost-Nederland via onderstaande site.


sportvisserijoostnederland.nl

Dick Pruis (l) en Christian van der Veen waden langs de oevers op zoek naar vis. Foto: Meike Wesselink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld