Actievoerders overhandigden deze foto aan Zilveren Kruis bij een groot protest op het hoofdkantoor van de zorgverzekeraar. Foto: Rianne Grift
Actievoerders overhandigden deze foto aan Zilveren Kruis bij een groot protest op het hoofdkantoor van de zorgverzekeraar. Foto: Rianne Grift Rianne Grift

Nominaties bekend voor vierde editie Eijsinga-prijs

Maatschappij

ZUTPHEN - Voor de vierde keer reikt de SP de ‘Henri van den Bergh van Eijsinga-prijs’ uit. Deze jaarlijkse prijs gaat naar de grootste inspirator van sociale vooruitgang. Tot eind april kan iedereen via zutphen.sp.nl stemmen op een van de drie genomineerden.

De prijs is vernoemd naar de Zutphense 19e eeuwse socialistische dominee Henri van den Bergh van Eijsinga. Volgens de SP zijn vandaag de dag weer mensen als Henri van den Bergh van Eijsinga nodig: inspirators die de hoop op sociale vooruitgang doen opbloeien. Een toelichting op de genomineerden volgt hieronder. 

Emma Westervoorde
Ze was verpleegkundige in het ziekenhuis toen Pier Eringa besloot om haar verloskundeafdeling te sluiten. Direct stond ze op de barricade. Voor de zwangere vrouwen, voor haar collega’s, voor Zutphen. Niet bang om zich tegen haar baas te keren. Op het podium bij de demonstratie die volgde heeft ze moed getoond en laten zien wat de kracht van het collectief is. Met recht is Emma genomineerd voor de Eijsinga-prijs 2024.

Actiegroep camping Warnsveld
Tientallen jaren hadden ze hun vertrouwde vaste plekje op de camping, totdat de recreanten van camping Warnsveld plaats moesten maken. Een beleggingsmaatschappij uit Costa Rica wil het slopen om een yoga-gemeenschap neer te zetten. De recreanten verenigden zich en voerden stevig strijd om hun plek te behouden. Hierdoor konden ze langer blijven dan oorspronkelijk gedacht, maar de Costa Ricaanse community voor ‘inspired living’ en ‘embracing love’ heeft de camping inmiddels wel kaalgeveegd. Het doorzettingsvermogen van de actievoerders is een inspiratiebron voor velen, daarom maken zij kans op de Eijsinga-prijs 2024.

Rianne Grift
De gevolgen van de sluiting van de verloskundeafdeling ondervond ze aan den lijve. Uiteindelijk beviel Rianne in het Deventer ziekenhuis van haar dochter. Voor die tijd voerde ze op inspirerende wijze strijd voor het openhouden van de Zutphense verloskundeafdeling in het ziekenhuis. Hoogzwanger sprak ze Pier Eringa persoonlijk toe tijdens een actiebijeenkomst en vertelde ze hem hoeveel stress, onzekerheid en onveiligheid zijn besluit betekent. Ook maakte ze een indringende foto van haar zwangere buik, actievoerders overhandigden deze foto aan Zilveren Kruis bij een groot protest op het hoofdkantoor van de zorgverzekeraar. Met recht is Rianne genomineerd voor de Eijsinga-prijs 2024.

Stemmen op een van deze kandidaten, kan tot eind april via zutphen.sp.nl

De prijsuitreiking vindt plaats op 1 mei, de Dag van de Arbeid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant