Zaterdagochtend heeft de gemeente het besmeurde regenboogpad schoongemaakt. Foto Rudi Hofman

Zaterdagochtend heeft de gemeente het besmeurde regenboogpad schoongemaakt. Foto Rudi Hofman

Besmeuren regenboogpad volgens wethouder Boswinkel ‘een bewuste trap na’

Maatschappij

ZUTPHEN - Het vrijdag aangelegde regenboogpad in de Stationsstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag door iemand met witte verf besmeurd. Maddison de Boer maakte hier een foto van die in de facebookgroep ‘Je bent een echte Zutphenees als je’ werd gedeeld en dit leverde binnen enkele uren ruim honderd voor het overgrote deel verontwaardigde reacties op. Verantwoordelijk wethouder Eva Boswinkel (inclusiviteit) spreekt in een facebookpost haar afschuw over de daad uit. De gemeente heeft het regenboogpad zaterdagochtend schoongemaakt. Ook initiatiefnemers Jesse Sprikkelman en zijn man Jelle Seubring zijn verontwaardigd over deze actie.

Door Rudi Hofman

“Het is belachelijk dat het pad zo snel beklad is. Binnen 24 uur al, dat is echt bizar. Je houdt uiteraard rekening met wat weerstand. Maar niet met dit. Het laat voornamelijk zien waarom het pad zo belangrijk is. Het motiveert om nog meer acceptatie voor de LHBTIQ+-gemeenschap te vragen. Het is blijkbaar hard nodig. Zutphen is nog lang niet zo tolerant als velen denken”, aldus de initiatiefnemers van het regenboogpad. 

Volgens wethouder Boswinkel is er sprake van schade aanbrengen aan de openbare ruimte. “Daarom overweegt de gemeente aangifte te doen. We roepen mensen op zich te melden bij de politie als ze iets gezien hebben. Het regenboogpad staat symbool voor inclusiviteit en gelijke rechten voor mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap. Mensen die een andere mening zijn toegedaan dienen dit anders te uiten dan door vernieling en beschadiging van de openbare ruimte. Persoonlijk vind ik dit meer dan vernieling alleen. Ik zie het als een bewuste trap na voor iedereen die strijd om gewoon zichzelf te mogen zijn”, schrijft de wethouder op de facebookpagina van de gemeente Zutphen.

Op de vraag wat de gemeente kan doen om vernielingen van het regenboogpad voortaan te kunnen voorkomen, antwoordt de wethouder met: “Dat lijkt me de omgekeerde wereld. Mensen moeten gewoon van zaken uit de openbare ruimte afblijven. Als je een andere mening hebt, kom je praten. Als je online haat zaait of spullen vernielt, doen we aangifte.  De hele gemeenteraad heeft gekozen voor dit belangrijke symbool. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Een regenboog doet niemand kwaad.”

Het regenboogpad in Zutphen is er gekomen dankzij een vorig jaar door Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman opgezette petitie. Die werd door 367 mensen ondertekend, van wie 200 uit de gemeente Zutphen. De gemeenteraad stemde vervolgens unaniem in met het voorstel een regenboogpad te realiseren. Volgens de initiatiefnemers zou een regenboogpad een goede manier kunnen zijn om voor ‘meer kleur’ en dus meer tolerantie te zorgen.

Dat lang niet iedereen hier zo over denkt, werd vrijdag al snel duidelijk nadat de gemeente op Facebook bekendmaakte dat het regenboogpad was aangelegd. Volgens de gemeente is dit pad  ’een teken van verbondenheid voor alle inwoners van onze regenbooggemeente; in onze gemeente mag iedereen zichtbaar zichzelf zijn!’ Dit leverde naast veel positieve reacties ook tientallen negatieve reacties op in de trant van ‘onzin’, ‘ wie verzint dit’, ‘om te janken’ en ‘belachelijk’.

Foto van het met witte verf besmeurde regenboogpad. Foto: Madisson de Boer
Het net schoongemaakte regenboogpad gezien vanuit de richting van het station. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant