Het monument aan de Looër Enkweg. Foto: Sander Grootendorst
Het monument aan de Looër Enkweg. Foto: Sander Grootendorst

Portret gesneuvelde korporaal terug op herdenkingsmonument Witte Kruis

Maatschappij

ZUTPHEN – Het Witte Kruis aan de Looër Enkweg in Zutphen staat er weer op en top bij. Mét het portret van Aimé Periard erop. Precies daar waar hij als 25-jarige korporaal in het Canadese leger op 4 april 1945 is gesneuveld. Het bescheiden maar toch indrukwekkende monument is in 2012 onthuld door Frank Periard, de broer van Aimé.

Door Sander Grootendorst

Harm Kuijper heeft het fotootje opnieuw bevestigd. Hij is bestuurslid van de Stichting Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en de man achter de website ww2memorial.nl (vol informatie over de bevrijders van Zutphen en Warnsveld). “Ik ben al met pensioen, maar verveel me geen moment. Zo nu en dan fiets ik langs de monumenten om te zien of alles oké is. Er is geen gepland onderhoud, maar met een aantal mensen houden we de conditie en omgeving in de gaten. Waar nodig zetten we acties uit naar de gemeente, bijvoorbeeld voor het opruimen van zwerfvuil, of steken we zelf even de handen uit de mouwen.”
Kuijper constateerde dat de foto van Aimé van het witte kruisje was verwijderd. “Dan hoop ik maar dat deze persoon er erg gelukkig mee is, het een mooi plekje ergens aan de wand heeft gegeven en er vaak naar kijkt. Ik heb een nieuwe foto aangebracht en gelijk het kruis wat opgepoetst.”

“Het Witte Kruis heeft een lange geschiedenis”, vertelt Kuijper. “Het werd eerst als tijdelijke markering geplaatst langs de Looër Enkweg, die zich toen nog door een kaal landschap kronkelde. Dat was ter gelegenheid van het bezoek van Aimés broer Frank. De plek waar Aimé was gesneuveld kon exact bepaald worden op basis van verklaringen van soldaten uit zijn peloton en van luchtfoto’s van de Royal Air Force.” 

Frank Periard was naar Nederland gekomen op uitnodiging van Henk Dijkman, zoon van de hoofdonderwijzer van de Leestense School, die als elfjarige de gevechten van dichtbij had meegemaakt. Dijkman was na de oorlog naar Canada geëmigreerd waar hij uiteindelijk predikant is geworden. In Canada is hij op verzoek van zijn moeder op zoek gegaan naar de bevrijders van Leesten en na een oproep in enkele kranten was het contact met Frank Periard ontstaan. Samen met Henk Mulder van de museumcommissie van het Groot Graffel werd het bezoek voorbereid. Bernard Wunderink, de timmerman van het Groot Graffel, vervaardigde het kruis. 

Kuijper: “Wat ooit als een tijdelijke aanduiding bedoeld was, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardige gedenkplek, waar jaarlijks op of rond 4 april een korte herdenking gehouden wordt. Het monument is geadopteerd door een klas van Kindcentrum Lea Dasberg. In de week voorafgaand aan  de herdenking verwijderen zij het onkruid en de gemeente doet het grote onderhoud zoals het snoeien van de heg rondom het perkje.” De kinderen krijgen een gastles van Henk Mulder, 92 inmiddels, die vertelt over hoe hij als kind de oorlog heeft ervaren en hoe blij we moeten zijn dat we in vrijheid kunnen leven en het belang om samen aan de vrede te werken. Zelf vertel ik in het kort iets over de Canadese bevrijders en het leven van Aimé Periard.”

Dit jaar komt op 4 april een groep van zeven Canadezen de herdenking bijwonen. Onder hen zijn vier familieleden van Harry Gervais. Ook bevinden zich twee actief dienende militairen in dit gezelschap: officiële vertegenwoordigers van het regiment van Periard en Gervais en de Canadian Forces. Harry Gervais sneuvelde op 4 april 1945 bij boerderij Rusthout, aan de Lansinkweg. Net als Periard wordt hij herdacht met een straatnaam in Leesten-Oost, de wijk waarvan de Looër Enkweg tegenwoordig onderdeel uitmaakt. “Het belooft een mooie herdenking te worden, waarbij de 48th Highlanders Pipes & Drums ook hun opwachting maken.”

Frank Periard is vorig jaar januari overleden. Kuijper onderhoudt nog steeds contact met zijn vrouw Fleurette (vorige week 93 geworden) en zijn dochters. “Zij waren erg blij met de nieuwe foto waarop het Witte Kruis er weer netjes bij staat. Klaar voor de volgende herdenking.” 

Harm Kuijper runt de website ww2memorial.nl met informatie over de bevrijders van Zutphen en Warnsveld. En hij fietst af en toe langs de herdenkingsmonumenten om te zien of alles nog in orde is. Archieffoto: Henk Derksen
Frank Periard, de broer van de gesneuvelde Aimé, bij het Witte Kruis toen de herdenkingsplek nog niet was omsloten door de wijk Leesten-Oost. Archieffoto: Harm Kuijper.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant