Henk Derksen en René Hissink van Lionsclub Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Henk Derksen en René Hissink van Lionsclub Zutphen. Foto: Rudi Hofman 

Lionsclub Zutphen snakt naar versterking

Maatschappij

De club zet zich al 60 jaar belangeloos in voor de medemens 

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN/WARNSVELD - De kans dat je als verslaggever gelijktijdig een president en gouverneur te spreken krijgt is buitengewoon klein. Toch lukte dit onlangs in Warnsveld. Lionsclub Zutphen-president René Hissink en districtsgouverneur Henk Derksen kwamen hier samen om uit te leggen waar de organisatie voor staat en om duidelijk te maken dat Lionsclub Zutphen naarstig op zoek is naar nieuwe leden.

“We zijn een heel leuke organisatie waarin je in een fijne sfeer belangeloos iets voor de samenleving kunt betekenen. Het helpen van de medemens, maar ook de gezelligheid en onderlinge vriendschappen staan bij ons centraal”, zegt René Hissink.

De 55-jarige eigenaar van boerderijwinkel Klein-Graffel in Warnsveld (en VVD-raadslid) mag zich sinds 1 juli de president noemen van Lionsclub Zutphen. Lionsclub Zutphen, die afgelopen maart zijn 60-jarig bestaan vierde, heeft leden van een zeer diverse pluimage. Zo zitten er bijvoorbeeld een hovenier, een praktiserend officier van justitie, een oud-tandarts en een eigenaar van een fietsenzaak bij. Zij en de anderen zetten zich geheel vrijwillig in voor goede doelen; in materiële en immateriële zin. 

Oogoperaties
Jaarlijks terugkerende acties zijn onder meer: de huis-aan-huisverkoop van tulpen in februari (opbrengst gaat naar lokale doelen), de inzameling van oud & vreemd geld in maart (met de opbrengst vanuit Zutphen zijn in ontwikkelingslanden al meer dan 600 oogoperaties uitgevoerd), hout kloven (opbrengst houtverkoop ging dit jaar naar vluchtelingen uit Oekraïne) en in december de inzameling van DE-koffiepunten bij supermarkten. Dit leverde afgelopen keer ruim 2.000 pakken koffie op voor klanten van de voedselbank in Zutphen.

Gezelligheid
“Het zagen en kloven van hout doen we op zaterdagochtend gezellig met een aantal clubleden in de tuin van ons lid Erik Haverkort uit Eefde. Het inzamelen en samen tellen van de koffiespaarpunten is ook altijd heel gezellig”, zegt Henk Derksen.

Derksen (67) werkte 43 jaar lang in de gezondheidszorg en is nu een jaar of tien lid van Lionsclub Zutphen. Hij is na een periode van scholing en training met ingang van 1 juli benoemd als gouverneur van ‘District 110 BZ’. Nederland telt zo’n 400 Lionsclubs verdeeld over zes districten. Elk district is opgedeeld in zes of zeven zones. 

“Mijn district loopt van Oldenzaal tot Amersfoort. Hierin zijn 70 clubs actief en nummer 71, in Doesburg, is in oprichting. Het thema van de gouverneursraad is ‘vriendschap en slagkracht’. We willen de naamsbekendheid van de Lions vergroten, elkaar versterken en jongeren activeren om zich bij ons aan te sluiten”, legt Derksen uit.

Bij de Lions Clubs International, met het hoofdkantoor in de VS, zijn ruim 48.000 clubs met in totaal 1,4 miljoen leden aangesloten. Volgens Derksen heeft de Lionsorganisatie nationaal en internationaal zeker ook voor jongeren veel interessante scholings- en ontwikkelingstrajecten te bieden. De Foundation van de lions-organisatie geeft jaarlijks miljoenen uit aan goede doelen. Vorig jaar bijvoorbeeld heeft de provincie Zuid Limburg financiële steun ontvangen in verband met de watersnoodramp.

Verjonging
Terug naar de momenteel ongeveer 25 leden tellende Lionsclub Zutphen. “We hebben lokaal voor het thema ‘naar buiten’ gekozen. Dit houdt concreet in dat we letterlijk en figuurlijk meer naar buiten willen treden en meer zichtbaar willen zijn om aan onze naamsbekendheid te werken én nieuwe leden zien te werven. Dat laatste willen we echt graag, omdat ons ledenbestand vergrijst en we heel goed verjonging kunnen gebruiken”, zegt René Hissink.

Vooralsnog is Lionsclub Zutphen een mannenbolwerk. Henk Derksen sluit niet uit dat dit de komende jaren gaat veranderen: “We willen meer diversiteit. Als gouverneur moet je met open vizier naar de toekomst kijken en je zult ook een aantal taboes bespreekbaar moeten maken.” Partners van leden zijn nu een aantal maal per jaar welkom tijdens zogenoemde ladies nights. 

Uitvalsbasis
Het Hampshire Hotel aan het ’s-Gravenhof is de uitvalsbasis van Lionsclub Zutphen. Elke eerste en derde woensdag van de maand komen leden hier bijeen. Hissink: “We laten op de eerste woensdag vaak een spreker komen, of we gaan ergens op bezoek zoals onlangs naar Het Dagelijks Bestaan. Op de derde woensdag is er altijd een dunch; een tweegangenmenu.”

Geïnteresseerde aspirant-lions kunnen vrijblijvend enkele keren een clubavond in het Hampshire Hotel komen bijwonen en met een of meer activiteiten meedoen. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar Zutphen@lions.nl.

Kijk voor meer informatie over Lionsclub Zutphen op de website. 


zutphen.lions.nl

Henk Derksen en René Hissink van Lionsclub Zutphen. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld