De cursus wordt gegeven door Henriëtte Poelman. Foto: PR
De cursus wordt gegeven door Henriëtte Poelman. Foto: PR

Luxorcursus over de vrouwelijke blik in film

Maatschappij

ZUTPHEN - Op zaterdag 14 mei organiseert Luxor een cursus over de ‘female gaze’, de vrouwelijke blik in film. De cursus wordt gegeven door Henriëtte Poelman, artistiek leider en hoofdprogrammeur van het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film.

In verreweg de meeste gevallen is de hoofdpersoon in een film een man. Het vrouwelijke personage heeft vaak een bijrol en staat in relatie tot deze man: ze is zijn moeder, dochter, vrouw, geliefde of het (al dan niet onbereikbare) object van zijn verlangen.

Programma
De dagcursus Female Gaze gaat in op deze traditionele (gender)rolpatronen in films. In drie delen laat Henriëtte Poelman zien hoe deze ons gedrag en beeld van onszelf en van elkaar beïnvloeden, en hoe deze beetje bij beetje veranderen nu er in navolging van Agnès Varda en Chantal Akerman meer vrouwelijke filmmakers ten tonele verschijnen. Tot slot brengt ze je een nieuwe filmtaal bij, dat van de female gaze.

Deel 1 van 10:00 tot 11:00 uur begint met een introductie, waarna men een korte duik neem in de psychologie: ‘hoe kijken we eigenlijk, wat doet onze blik op anderen met elkaar, en met onszelf?’. Daarna gaat het over de mythe van de vrouw en de mythe van de neutraliteit en tot slot de rol van vrouwelijke filmmakers nu én in de vroege Hollywoodfilm. 

Van 11:00 tot 11:15 uur is er pauze, waarna deel 2 volgt van 11:15 tot 12:30 uur. Onderwerpen in deel 2 zijn ‘Hoe werkt filmkijken?’, ‘Wat houdt de term male gaze in en wat doet dit met ons als toeschouwer?’ en ‘Identificatie en het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke personages.’

Van 12:30 tot 13:30 is er lunchpauze waarna deel 3 volgt van 13:30 tot 14:15 uur. Hierin gaat het over de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke filmmakers en hun werk. En worden de volgende vragen besproken: ‘Is female gaze hetzelfde als de feminine gaze, of zelfs de feminist gaze?’ en ‘Hoe past de te vertonen film in dit verhaal?’

Van 14:15 tot 14:30 uur is er wederom pauze, waarna de filmvertoning volgt van 14:30 tot 16:30 uur. Daarna wordt de bijeenkomst afgesloten. 

Kosten 45 euro (incl. lunch, met een minimum van tien deelnemers). Aanmelden via de website.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld