Dit jonge stel, Saskia Hebel en Erik van der Hoeven, hopen na een succesvolle crowdfunding verder te kunnen als kaasmaakster en veehouder. Foto: Josine Breukink Fotografie

Dit jonge stel, Saskia Hebel en Erik van der Hoeven, hopen na een succesvolle crowdfunding verder te kunnen als kaasmaakster en veehouder. Foto: Josine Breukink Fotografie

Deadline crowdfunding Burgerboerderij De Patrijs komt steeds dichterbij

Landbouw

‘Zonder financiering spat onze droom uit elkaar’

VORDEN – Een gangbare melkveehouderij omschakelen naar een ecologisch verantwoorde en natuur inclusieve boerderij: dat is zo uniek dat geldschieters terughoudend zijn. Een crowdfunding werd op poten gezet om de financiering van Burgerboerderij De Patrijs voor elkaar te krijgen. De deadline van 1 oktober nadert met rasse schreden. Zaterdag 18 september werd tijdens de Deelgenotendag bekend dat er 451 van de 500 certificaten van duizend euro zijn uitgegeven. Erik van der Hoeven en Saskia Hebel willen de veehouder en kaasmaakster worden van De Patrijs en hebben alles opzij geschoven voor deze droom. Het wordt spannend of hun droom werkelijkheid gaat worden.

Op de eerste dag dat Saskia en Erik elkaar ontmoette, kwam het al gekscherend ter sprake: een eigen boerderij. “We troffen elkaar bij toeval op een Oostenrijkse berg, waar Erik aan het wandelen was. Ik verzorgde er als vrijwilliger de koeien en varkens voor een zeventigjarige man,” aldus Saskia. Het was liefde op het eerste gezicht tussen die twee, mede doordat ze de overtuiging delen dat het allemaal duurzamer kan én moet in deze wereld. “Na de ontmoeting, bleven we contact houden. Eerst digitaal, nu wonen we samen,” lacht de Duitse Saskia in een mengeling van Nederlands en Engels. Erik had zijn leven al omgegooid: van een goedbetaalde salesfunctie in hartje Amsterdam naar een stage op boerderij Veld en Beek om zijn opleiding Biodynamische landbouw te voltooien. Via die stage kwam hij in contact met Joanne Mallotaux en Johannes Regelink, die bezig waren met het opzetten van Burgerboerderij De Patrijs. “Ik was direct gegrepen door het concept. Een gangbare melkveehouderij omturnen tot een kleinschalige boerderij met gesloten ketens die de omgeving verrijkt in plaats van uitput. Fantastisch.” Erik vroeg in eerste instantie of hij mee mocht melken. “Maar ze vertrouwden me een grotere rol toe, als veehouder. Voor mij is dit een kans van wereldformaat.”

Kaasmakerij sluit de keten
Saskia was bezig met haar thesis Media & Communicatie. Duurzaam bezig zijn, was vooral iets van haarzelf. Maar tijdens een etentje met Joanne en Johannes, kwam het voor de grap ter sprake. “Daar hebben we onze kaasmaakster, zeiden ze in een jolige bui. En toch dacht ik: waarom ook niet?” Bij Veld en Beek, een vergelijkbare boerderij, leerde ze de kneepjes van het vak en afgelopen maart maakte ze haar eerst kaas op De Patrijs. “De productiefase van kaas fascineert me. Binnen een paar uur ga je van vloeibaar melk naar een vast product. Bovendien past een kaasmakerij perfect in het concept van gesloten ketens: melk wordt kaas en het restproduct van kaas is voer voor het vee.”

Crowdfunding bijna ten einde
Saskia en Erik zijn dus niet alleen een stelletje, maar inmiddels ook zakenpartners. Althans, dat is de bedoeling. Het is namelijk nog niet zeker of Burgerboerderij de Patrijs doorgaat. Het project is zo uniek door haar omvang en bedrijfsstructuur, dat alleen een crowdfundingsactie nog kan helpen. “Op 1 oktober eindigt de actie. We moeten nog 49 certificaten van 1000 euro per stuk uitgeven. De andere 451 hebben al een eigenaar. We zijn er dus bijna,” aldus Erik. Toch hijgt de deadline onverminderd in hun nek. “We hebben allebei een hoop opgegeven voor De Patrijs. Als we het geld niet bij elkaar krijgen, dan spat onze droom uit elkaar.”

Over Burgerboerderij de Patrijs
Burgerboerderij De Patrijs is hard op weg een gangbaar melkveebedrijf met honderdzestig koeien aan de Hengeloseweg in Vorden over te nemen om het te transformeren tot een natuurinclusief, ecologisch gemengd bedrijf met zeventig koeien. Er zijn al verslokalen in Zutphen, Vorden en Eefde. Leden kunnen daar met een app zeven dagen per week terecht.


www.depatrijs.eco

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld