Kinderen aan het klimmen. Foto: Frank Mossink

Kinderen aan het klimmen. Foto: Frank Mossink

Tentoonstelling met perspectief van het (spelende) kind als vertrekpunt

Cultuur

ZUTPHEN - Afgelopen zaterdag werd er in Dat Bolwerck volop buiten gespeeld. Kinderen (maar ook volwassenen) waren aan het klimmen, er werd geëxperimenteerd met fonteinen en in de ‘werkplaats’ werden vele poepkrijtjes geproduceerd.  Ter gelegenheid van het Hanzejaar 2023 presenteert Dat Bolwerck Buitenspelen, een solotentoonstelling van ontwerper/kunstenaar Jólan van der Wiel (Arnhem, 1984) die afgelopen zaterdag feestelijk werd geopend en te zien is t/m 7 januari 2024. De tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre van Van der Wiel en heeft het perspectief van het (spelende) kind als vertrekpunt. Zijn werk is bij Dat Bolwerck voor alle leeftijden te ervaren en te beleven, deels interactief.


Foto: Frank Mossink

Water en magnetische velden
Van der Wiel studeerde in 2011 af aan het designLAB-department van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en richtte in hetzelfde jaar zijn eigen multidisciplinaire studio op, tegenwoordig gevestigd in Zutphen. “In mijn werk spelen natuurlijke krachten een cruciale rol. Zo heb ik water en magnetisme gebruikt als vormgevers voor mijn objecten en installaties”, vertelt Van der Wiel. Bij Dat Bolwerck kun je zijn nu al iconische Gravity Stool (2011) zien waar Van der Wiel vele prijzen voor ontving en die wereldwijd tentoongesteld is. Van der Wiel toont ook zijn Gravity Tool waarmee de Gravity Stool is gemaakt en geeft daarmee een inkijkje in zijn wereld van natuurkrachten.

“De Gravity Stool leidde tot samenwerking met modeontwerpster Iris van Herpen. De installatie Journey of a Raindrop (2019/2020) te zien in de Groene zaal heb ik in opdracht voor ontwerper Issey Miyake gemaakt ” zegt Van der Wiel. “Juist die samenwerkingen vind ik bijzonder doordat je elkaar inspireert”.


Foto: Frank Mossink

‘Hoe maak je regenbogen?’
Een andere bron van inspiratie voor Van der Wiel is het perspectief van kinderen. “Mijn kinderen stellen soms vragen waardoor ik met een andere blik naar de werkelijkheid ga kijken. Bijvoorbeeld vragen als “Waarom kun je niet kauwen op water?” of “Hoe maak je regenbogen?” laten mij nadenken over schijnbare vanzelfsprekendheden. Deze laatste vraag inspireerde mij tot het maken van een nieuw kunstwerk. Dit publieke kunstwerk wordt geopend tijdens Museumnacht bij de Grote Gracht in Zutphen ter viering van het Hanzejaar”.


Foto: Frank Mossink

Programma
De tentoonstelling Buitenspelen gaat vergezeld van een uitgebreid tentoonstellingsprogramma voor jong en oud. Zo geeft Van der Wiel een workshop waarin hij kinderen en volwassenen meeneemt in zijn wereld van natuurkrachten, technologie, spel en nieuwsgierigheid. Kunstenaar Jonas Ohlsson geeft een performance over de spelende mens (Homo Ludens) die volgens historicus Johan Huizinga noodzakelijk is voor het scheppen van cultuur. In samenwerking met Cellowercken componeren studenten van verschillende conservatoria nieuwe muziek geïnspireerd op de tentoonstelling Buitenspelen. Naast een presentatie van het nieuwe werk verzorgen zij dit keer ook een interactief kinderconcert. In de kerstvakantie geeft kinderfilosoof Sanne van Niel een filosofische kinderworkshop. 


Foto: Frank Mossink

Samenwerking met ArtEZ Arnhem
Een speciaal en uniek onderdeel bij deze tentoonstelling is de samenwerking met ArtEZ Arnhem waaruit de serie ArtEZ responds is ontstaan. ArtEZ BEAR-studenten Ster Borgman en Sterre Fermin tonen op de vide werk met als gemene deler het element roest. Zij lieten zich hierbij inspireren door Van der Wiels installaties. “Jólan van der Wiel is veel bezig met de verwondering voor elementen die zo normaal lijken in het dagelijks leven. Die verwondering is iets waar ik ook veel mee bezig ben in mijn werk”, zegt Sterre Fermin. “In mijn installaties schijn ik nieuw licht op het proces van roesten en vraag ik mijzelf af of ik als mens kan roesten”. Bij Ster Borgman lag de inspiratie in de speelsheid van het werk van Van der Wiel. “Ik zie die speelsheid heel erg terug in roest. Omdat roest zo ontembaar is en eigenwijs en daardoor moeilijk te vangen”.

Openingstijden Dat Bolwerck: donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 


www.datbolwerck.nl

De tentoonstelling heeft het perspectief van het (spelende) kind als vertrekpunt. Foto: Frank Mossink
Foto: Frank Mossink
Foto: Frank Mossink
Foto: Frank Mossink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant