Sander Grootendorst in de grote tuin van Theetuin Vierakker, een van zijn favoriete plekken in de Achterhoek. Foto: Rudi Hofman

Sander Grootendorst in de grote tuin van Theetuin Vierakker, een van zijn favoriete plekken in de Achterhoek. Foto: Rudi Hofman

Gevoel van vrijheid in natuur ervaart Sander Grootendorst ook tijdens het dichten

Cultuur

VIERAKKER/ZUTPHEN - ‘Jouw nectar is mijn inkt’ is de titel van de vierde dichtbundel van Sander Grootendorst. De in Amsterdam geboren, in Duiven opgegroeide, maar al vele jaren in Zutphen wonende Grootendorst presenteert deze bundel zaterdag 26 augustus in de Theetuin Vierakker.

Door Rudi Hofman

De vele doorkijkjes die Theetuin Vierakker bezoekers biedt, noemt Sander Grootendorst als een van de redenen waarom hij voor deze locatie heeft gekozen om zijn nieuwe dichtbundel te lanceren. “Elk gedicht biedt weer een ander doorkijkje op het leven”, trekt de 65-jarige Zutphenaar een parallel met de theetuin. Twintig jaar geleden bracht hij zijn eerste officiële bundel uit. Nu is hij toe aan bundel vier.

Favoriete cijfer
“Extra leuk is dat ik wat heb met het cijfer vier. Bands met vier leden, zoals The Beatles, functioneren naar mijn mening het beste. In Vierakker zit een vier en - toeval of niet - mijn nieuwe bundel heb ik opgedeeld in vier hoofdstukken.” De zacht maar gepassioneerd pratende Grootendorst beschouwt Vierakker vanaf de IJssel gezien als ‘de entree naar de Achterhoek’. De rivier en het natuurschoon in deze regio vormen de belangrijkste inspiratiebronnen voor de journalist, dichter, vertaler en natuurkenner.

Eerste bezoek
In 2018 kwam Grootendorst, die wekelijks voor de kranten van Achterhoek Nieuws schrijft, voor het eerst bij de Theetuin Vierakker. Hij interviewde hier de Warnsveldse Bertje van Delden bij de presentatie van haar dichtbundel. Vanaf dat moment is de theetuin een van zijn favoriete plekken.

Genoeg over het waarom van de locatie. De bundel ‘Jouw nectar is mijn inkt’ neemt de lezer in 46 van een uitstekend waarnemingsvermogen en grote verbeeldingskracht getuigende gedichten mee op een reis langs zeer uiteenlopende onderwerpen zoals water (IJssel), talrijke dier- plant- en boomsoorten, een ‘wandelende zwerfkei’ en Toetanchamon. 

De bundel begint met een ‘eerste schets van de dag’ in het gedicht ‘Afstemming’ en eindigt met de strofe ‘Het is niet voor niets geweest’ over het lang maar uiteindelijk met het gewenste resultaat moeten wachten op ‘De Lift’, zoals het slotakkoord is getiteld.

‘Liefdesgedicht’
Bijzonder is het verhaal achter ‘Uitgesproken Licht’. Dit gedicht was in een vorige versie langer en werd begin 2020 kort na het begin van de coronacrisis op Facebook in zijn oorspronkelijke lengte live voorgedragen door een van de vier huidige Dichters des Achterhoeks, Hans Mellendijk. Ene Lotte uit Vorden was onder de indruk van het gedicht en zocht contact met Mellendijk in de veronderstelling dat het van zijn hand was. Nadat de voordrager haar meedeelde dat Sander Grootendorst de maker was, stuurde zij hém een chatbericht. Dit leidde tot een natuurwandeling en een opbloeiende liefde, die al drie jaar standhoudt.

“Veel Zutphenaren zouden het gedicht ‘Herstel’, dat ik ook in deze bundel heb opgenomen, kunnen kennen. Het hangt sinds 2018 op een gevel van een pand aan de Kuiperstraat als onderdeel van een muurpoëzieproject”, aldus Grootendorst.

Over zijn werkwijze zegt de Zutphenaar dat hij soms bij het opstaan al een idee heeft voor een gedicht, maar dat hij veel vaker inspiratie opdoet tijdens een wandel- of fietstocht door de Achterhoek. Hierbij mijdt hij bewust zoveel mogelijk bewegwijzerde routes en gebaande paden. 

In Nederland is het volgens Grootendorst welhaast onmogelijk nog te verdwalen. Dat is, zo legt hij uit, in zekere zin jammer, omdat hij zich op zijn continue zoektocht naar bijzondere vogels, dieren, planten en bomen graag wil laten verrassen. “Het is alleen maar oké als je af en toe de weg kwijtraakt en op die momenten de vrijheid ervaart. Als ik gedichten maak, voel ik mij ook vrijer.”

Atlasvlinder
Zijn liefde voor alles wat bloeit en groeit, heeft Grootendorst van zijn op Java geboren moeder meegekregen. Zij had daar een heel grote tuin en vertelde haar zoon dat de imposante atlasvlinder daarin rondfladderde. In Nederland zag hij deze vlinder alleen in Artis. “Wist je dat de meeste vlinders, ook de kleine hier in de theetuin, hooguit enkele weken leven? Daarentegen zijn er ook vlinders die het langer dan een jaar volhouden; zij maken lange trektochten.”

Met een gemiddelde van één dichtbundel per vijf jaar behoort Sander Grootendorst tot laatstgenoemde categorie ‘vlinders’. Nectar van bloemen is het favoriete voedsel van veel vlinders en aan deze fascinerende gevleugelde insecten heeft de dichter nog lang niet zijn laatste inkt besteed.

Wie zaterdag de presentatie van ‘Jouw nectar is mijn inkt’ in Theetuin Vierakker wil bijwonen, wordt vriendelijk verzocht zich vooraf aan te melden door een mailtje te sturen naar sander@natuurvertaler.nl. Hans Mellendijk gaat de dichter interviewen. Voor de muzikale begeleiding zorgt saxofonist Bennie Waanders. De inloop is vanaf 14.00 uur en het programma begint om 14.30 uur. 

De dichtbundel is vanaf 26 augustus voor 18,50 euro te bestellen via deze website

Sander Grootendorst in de tuin van Theetuin Vierakker, een van zijn favoriete plekken in de Achterhoek. Foto: Rudi Hofman
De cover van de nieuwe dichtbundel van Sander Grootendorst. Foto: Rudi Hofman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant