Filmposter. Beeld: Franjo Studio
Filmposter. Beeld: Franjo Studio

Luxor herdenkt August Willemsen in speciaal programma

Cultuur

ZUTPHEN - Zondag 29 januari om 15.00 uur vertoont Luxor in samenwerking met Zutphen Literair de documentaire August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid, over schrijver en vertaler August Willemsen. Na afloop volgt een gesprek met de regisseur.

August Willemsen (1936-2007) was een vertaler Portugees die onder andere de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade ontsloot voor het Nederlandse taalgebied. Gedreven door een fascinatie voor de Portugese taal en Braziliaanse literatuur, reisde hij meer­maals naar Brazilië. Tussen 1967 en 1984 doet hij meeslepend verslag van zijn belevenissen in de bestseller Braziliaanse brieven (1985). In 2022, vijftien jaar na zijn dood, is het hoog tijd om de eminente vertaler, essayist, schrijver en acteur weer in de schijnwerpers te zetten. Naast de documentaire August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid over zijn leven en werk verschijnt ook de heruitgave van Braziliaanse brieven in Nederland en de Portugese vertaling in Brazilië. 

Documentaire
De brievenroman inspireerde filmmaker Frederieke Jochems naar Brazilië te reizen en te onderzoeken wat hem trok naar dit immense land – en wat hij hier ontvluchtte. Huist er een Braziliaanse ziel in de charmante literator? In August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid is de filmvertelling opgebouwd uit beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en steden en landschappen in Brazilië, verweven met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn complexe relaties met vrouwen, vrienden en dochter worden blootgelegd in hun getuigenissen met een niet aflatende loyaliteit voor ‘hun’ Guus. De spanning in zijn haat-liefdeverhouding tot Brazilië wordt voelbaar in zijn hartstocht voor taal, literatuur, muziek en daar tegenover zijn neiging tot zelfdestructie. Met graphic novel-achtige animaties worden de extremen die zijn leven kenmerkten uitgebeeld.

Nagesprek met filmmaker Frederieke Jochems. Programma in samenwerking met Zutphen Literair. Tickets 10 euro via de website of aan de kassa in het theatercafé.


luxorzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant