Het Luxordoek met een still uit de film Klassiek met een twist van Marijn Muller, deelnemer van Glorious Luxorious 2021. Foto: Sharon Kromotaroeno

Het Luxordoek met een still uit de film Klassiek met een twist van Marijn Muller, deelnemer van Glorious Luxorious 2021. Foto: Sharon Kromotaroeno

Tweede editie Glorious Luxorious Festival

Cultuur

ZUTPHEN - Op zaterdag 10 september vindt in het Luxor Theater de tweede editie van het Glorious Luxorious Festival plaats. Jonge filmmakers uit de regio kunnen op het festival hun ingezonden film vertonen op het witte doek en meedingen naar de Glorious Luxorious Award 2022.

Door Emy Vesseur

Glorious Luxorious is bedoeld om jonge filmmakers uit Zutphen een springplank te bieden. Jongeren zijn gewend om hun zelfgemaakte filmpjes via social media te verspreiden, maar je eigen film terugzien op het witte doek in het bijzijn van publiek en een vakjury, is van een heel andere orde. Volgens organisatoren Hans Heesen en Sharon Kromotaroeno zorgt het voor een reuzesprong.

Anders kijken 
Om je film de eerste keer voor publiek te vertonen is best eng, weten Heesen en Kromotaroeno allebei uit eigen ervaring. Heesen: “Het is toch een beetje alsof je je baby voor de leeuwen gooit. Zelfs een grote filmmaker als Fellini kon het niet aan om de première van zijn film bij te wonen.”

“Maar het is ook leerzaam”, vult Kromotaroeno aan. “Je krijgt direct feedback van het publiek. Zo merk je meteen of iets aankomt of dat reacties anders zijn dan bedoelt. Vanaf dat moment ga je anders naar film kijken, namelijk door de ogen van het publiek.”

Link met Zutphen
Alle films met een maximale lengte van 20 minuten zijn toegestaan: clipjes, documentaires, korte speelfilms, animaties en reportages. Elke film krijgt volop de spotlights. Vooraf aan de vertoning leidt de maker zijn of haar film in en kan de zaal vragen stellen. Het is bedoeld voor scholieren en jongeren uit Zutphen of omgeving. Heesen: “Woon of studeer je inmiddels elders, dan mag je natuurlijk ook meedoen. Het gaat erom dat er een link met Zutphen is.”

Vakjury
Aansluitend aan de filmvertoningen is er een borrel, waarna de vakjury de winnaar bekendmaakt. De vakjury bestaat dit jaar uit de in Zutphen woonachtige regisseur Margot Schaap, maker van de bioscoopfilm Drijfzand, en de uit Zutphen afkomstige animatiemaker Floor Adams. Haar getekende animatie Mind My Mind werd wereldwijd een hit en won meer dan dertig prijzen. 

Award
De winnende film wordt bekroond met de Glorious Luxorious Award 2022: een speciaal door de Zutphense kunstenaar Jólan van der Wiel ontworpen beeldje van een hand die een mobieltje vasthoudt. In 2021 ging de prijs naar de experimentele korte film van de 19-jarige Ainslie Gilewski. Behalve de winnaar bespreekt de jury ook de andere inzendingen en geeft daarbij tips en tops.

Aanmelden
De editie van vorig jaar die middenin coronatijd plaatsvond, was een heel gezellige en positieve dag. Heesen: “Het heeft deelnemers gemotiveerd om door te gaan met filmen. Twee van hen zijn inmiddels aangenomen op de filmacademie en de HKU.” De organisatoren zijn heel benieuwd naar wie zich dit jaar aandienen. Aanmelden kan tot 31 augustus. “Vorig jaar waren er zeven aanmeldingen. Bij meer dan tien volgt een voorselectie, want we willen iedereen de aandacht geven die hij verdient.”

Deelnemers van Glorious Luxorious 2022 kunnen zich per mail aanmelden via info@luxorzutphen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant