Ondertekenaars Ans Mol, Gelders gedeputeerde. Eva Boswinkel, wethouder Zutphen Floor Wissing, bestuurder Waterschap Rijn en IJssel en medebestuurder en Helga Witjes, Gelders gedeputeerde. Foto: Provincie Gelderland
Ondertekenaars Ans Mol, Gelders gedeputeerde. Eva Boswinkel, wethouder Zutphen Floor Wissing, bestuurder Waterschap Rijn en IJssel en medebestuurder en Helga Witjes, Gelders gedeputeerde. Foto: Provincie Gelderland

Smart Energy Hub stap dichterbij voor bedrijven op De Mars

Algemeen

ZUTPHEN - Door samen energie te maken, te delen en gebruiken, kunnen bestaande bedrijven weer groeien en nieuwe bedrijven starten op bedrijventerrein De Mars in Zutphen. Op 28 maart tekenen Zutphense ondernemers, de gemeenten én de provincie een verklaring om te werken aan een ‘energieknoop’. Dat gebeurt nog op weinig plekken in Nederland, en gaat zorgen voor meer werk en meer ondernemersruimte in Zutphen.

Als een van de grootste bedrijventerreinen in Gelderland, verbruikt De Mars aanzienlijke hoeveelheden energie. Echter, door het bereiken van de capaciteit van het elektriciteitsnet (netcongestie), worden uitbreidingen van bestaande bedrijven en vestiging van nieuwe ondernemingen belemmerd, wat zowel voor ondernemers als inwoners van Zutphen nadelig is. Een ‘Smart Energy Hub’ kan deze uitdagingen oplossen. De gemeente Zutphen bundelt krachten met betrokken ondernemers om een energieknooppunt te ontwikkelen dat zowel het ondernemersklimaat als het milieu ten goede zal komen door gebruik te maken van lokaal opgewekte groene energie.

Een Smart Energy Hub is een lokaal energiecentrum waar energie wordt opgewekt, gedeeld en gebruikt. Ondernemers, de gemeente, energiecoöperaties en de provincie werken samen op De Mars om zelfvoorzienend te worden in energie.

Wethouder Eva Boswinkel, verantwoordelijk voor de Energietransitie, benadrukt: “De toekomst is nu. Een energieknooppunt vergt moed van ons allemaal: we dagen de grenzen van het huidige systeem uit. Dit is noodzakelijk, gezien de overbelasting van het energiesysteem. Bovendien streven we in Nederland naar duurzame energie. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn daarom essentieel, en ik ben trots op de samenwerking met ondernemers, energiecoöperaties, de provincie en Oost.nl om dit te verwezenlijken.”

Wethouder Rick Verschure wethouder economische zaken vult aan: “De bedrijvigheid op De Mars wordt momenteel beperkt door het overvolle elektriciteitsnetwerk. Dit is zonde, omdat nieuwe bedrijven zich niet kunnen vestigen en bestaande bedrijven niet kunnen uitbreiden of duurzaam energie kunnen opwekken. Dat deze bedrijven samen oplossingen zoeken voor de netcongestie, zodat ze weer kunnen groeien en duurzaam kunnen ondernemen, getuigt van hun ondernemerschap.”

Er is gekozen om op bedrijventerrein De Mars te beginnen met onderzoek naar oplossingen voor de netcongestie. Op De Mars zitten namelijk veel verschillende bedrijven met ieder een ander energieprofiel. En er zijn al veel innovatieve ideeën op De Mars om duurzame energie op te wekken met zon- en windenergie en de komst van een waterstoffabriek. Rick Verschure: ”De oplossingen die we hier gaan creëren hopen we ook op andere plekken in de gemeente toe te gaan passen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant