Buurtpreventen Roel van Oosten (l) en Menno Kok: ‘Samen wandelen voor een veiliger buurt is ook gezellig en goed voor je conditie.’ Foto: Emy Vesseur
Buurtpreventen Roel van Oosten (l) en Menno Kok: ‘Samen wandelen voor een veiliger buurt is ook gezellig en goed voor je conditie.’ Foto: Emy Vesseur

Wandelen voor een veiliger Warnsveld

Algemeen

WARNSVELD - Buurtpreventie Warnsveld maakt al acht jaar de woonomgeving in het dorp en het buitengebied veiliger met avondwandelingen door de buurt. Vanaf november gaan de preventen weer van op pad. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom op de startbijeenkomst in het Warnshuus.

Door Emy Vesseur

Buurtpreventie Warnsveld telt ruim dertig buurtpreventen, vrijwilligers die in de donkere tijd van het jaar, en zo nodig in de lichte zomerperiode, regelmatig een ommetje maken door hun eigen buurt. Met een oranje hesje aan, een cap op en ‘gewapend’ met een zaklamp zijn de preventen goed herkenbaar. “Het doel is om inbrekers af te schrikken en bewoners alert te maken op inbraakgevoeligheden”, aldus buurtpreventen Roel van Oosten en Menno Kok. “Maar wel op een sympathieke manier.”

Buurtcontact
Voornamelijk van november tot en met maart maken de buurtpreventen hun ronden in groepjes van minimaal twee personen en altijd aan het begin van de avond, het tijdstip waarop de kans op inbraken het grootst is. Van Oosten: “Ik wandel zelf een paar keer per week een uurtje met vijf buurmannen. Vaak gaan we achter de woningen langs. Zien we inbraakgevoelige situaties, zoals open poorten of onverlichte huizen en tuinen, dan bellen we bij de bewoners aan of we gooien een briefje in de bus.” Naast een veiliger woonomgeving heeft het samen wandelen nog een aantal voordelen: “Het is leuk voor het buurtcontact en goed voor je conditie. Omdat je ’s avonds andere dingen opvallen, ga je ook anders naar je eigen wijk kijken.”

Beroepsinbreker
Buurtpreventie Warnsveld is in 2014 ontstaan als burgerinitiatief naar aanleiding van een aantal grote inbraken en een roofoverval bij iemand thuis. Van Oosten: “Drie mannen knevelden de bewoonster en eisten de sleutel van de brandkas. Dat wil toch niemand meemaken!” Het project werd direct omarmd door de Dorpsraad en de gemeente Zutphen. Om een beter idee te krijgen van de onveiligheid in het dorp werd een ex-beroepsinbreker gevraagd om inbraakgevoelige plekken met een camera vast te leggen. Zijn foto’s maakten duidelijk dat inwoners het dieven heel makkelijk maken. Zo trof hij ladders tegen gevels aan, schuren die open waren, schuttingen waar hij zo overheen kon klimmen en zelfs sleutelbossen die voor het grijpen lagen. Ook liet hij zien hoe niet afgesloten deuren met een pasje eenvoudig zijn open te maken.

WhatsApp-groepen
Naast de buurtpreventieteams zijn in 2014 ook WhatsApp-buurtpreventiegroepen in het leven geroepen, waarin inwoners verdachte situaties melden of politie-informatie uitwisselen. Kok: “Inmiddels zijn er 17 Whats-Appgroepen actief met ruim 750 deelnemers. Daarbij worden we ondersteund door de wijkagent en de wijkregisseur met wie we regelmatig contact hebben. Als er een inbraakgolf is, licht de politie ons in.” Om te kijken of de WhatsApp-groepen in verdachte situaties écht werken en de alertheid van dorpsbewoners te testen, is in samenwerking met de politie twee keer een ‘boef in de wijk’-avond georganiseerd. Preventen gingen onder begeleiding van een BOA de wijk in en deden alsof ze criminele plannen hadden. Kok: “Beide keren werden in de bezochte wijken meldingen gedaan of is 112 gebeld. Dus het systeem werkt.”

Anti-inbraaktips
De afgelopen jaren zijn er in Warnsveld gelukkig weinig woninginbraken geweest. Van Oosten: “In 2014 waren dat er nog 40 per jaar, nu maar zeven tot negen. Corona heeft daaraan meegeholpen.” Kok: “Wel zijn afgelopen zomer veel elektrische fietsen gestolen. Zet je fiets dus thuis op slot, bij voorkeur uit het zicht in een afgesloten ruimte en haal de computer eraf, ook al is het maar voor eventjes.” De mannen verwachten dat het aantal woninginbraken weer gaat toenemen. In Deventer is dat volgens hen al gesignaleerd. Het gaat dan vooral om gelegenheidsinbrekers, die bekend zijn met de buurt en aan het begin van de avond kijken waar het donker is of waar ze makkelijk binnenkomen. Van Oosten herhaalt nog eens het politie-advies: “Ramen dicht, lichten aan en deur op slot. Het klinkt in deze tijd misschien wat vreemd, maar lichten aan is wel een effectieve manier om inbrekers weg te houden. Minstens zo veel als wanneer je zelf thuis bent. En ben je op vakantie, gebruik dan één of meerdere timers en vraag je buren een oogje in het zeil te houden.”

Startbijeenkomst
De buurtpreventen komen twee keer per jaar samen: aan het begin en het eind van het seizoen. Donderdag 17 november vindt in het Warnshuus van 20.00 tot 21.00 uur de startbijeenkomst van het nieuwe preventieseizoen plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom die avond. Dan worden onder andere de inbraakcijfers van januari tot oktober bekendgemaakt. Kok: “Voor een vollediger dekking van het dorp en het buitengebied kunnen we nog altijd nieuwe preventen gebruiken.” Van Oosten voegt daaraan toe: “Het zou heel fijn zijn als hondenbezitters zich ook bij ons aansluiten. Zij lopen toch al hun rondjes.”

Voor meer informatie of aanmelding: buurtpreventiewarnsveld@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant