De 70 km fietsgroep van Francis vindt altijd wel een goede lunchplek buiten. Foto: Stichting Gilde Zutphen

De 70 km fietsgroep van Francis vindt altijd wel een goede lunchplek buiten. Foto: Stichting Gilde Zutphen  

Wie wordt de nieuwe spil van de fietsgroepen van Gilde Zutphen?

Algemeen

Alie Vruggink stopt na ruim twintig jaar als overkoepelend coördinator

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Gezocht: een communicatief en organisatorisch sterke vrijwilliger voor de functie van overkoepelend coördinator van de fietsgroepen die onder Stichting Gilde Zutphen vallen. De huidige overkoepelend coördinator, Alie Vruggink, legt haar functie per 1 januari neer. Het Gilde-bestuur zoekt daarom met spoed een geschikte opvolger.

“Het is een heel belangrijke contactfunctie waarbinnen je toch een soort spil bent”, zegt Alie Vruggink (78) over haar rol van overkoepelend coördinator fietsgroepen, die zij sinds ruim twintig jaar binnen Gilde Zutphen speelt. Het is volgens Alie hoog tijd dat iemand (“bij voorkeur ook een fietsliefhebber”) het stokje van haar overneemt: “Ik heb het met veel plezier gedaan, maar als je iets ruim twintig jaar doet, is het goed dat er nieuwe impulsen komen.”

Via een bericht in de lokale krant kwam Alie in 2001 met Gilde Zutphen in aanraking. Het betrof een aankondiging van een bijeenkomst die als doel had tot de oprichting van een fietsgroep te komen. Alie, die kort daarvoor vanuit Rotterdam naar Leesten was verhuisd, zag dit als een uitgelezen kans om in haar nieuwe omgeving mensen te leren kennen. 

Zeven fietsgroepen
Gerard Harink, de toenmalige initiator van de fietsgroep, vroeg Alie al vrij snel daarna of zij zijn taken wilde overnemen. Zo is zij er naar eigen zeggen ‘ingerold’. Alie begon als coördinator van de op dat moment enige Gilde-fietsgroep. In de loop van de jaren groeide het aantal fietsgroepen gestaag - anno 2022 zijn dit er zeven - en kreeg Alie de supervisie over alle groepen. Naast een fietsgroep 70 kilometer, een fietsgroep 55 kilometer en een fietsgroep 30 kilometer zijn er liefst vier fietsgroepen 40 kilometer, waarvan er ééntje door Alie als groepscoördinator wordt geleid. De groepen variëren in grootte van zeven tot vijftien leden.

Als overkoepelend coördinator is Alie de spin in het web. Met de zes andere fietsgroepcoördinatoren bespreekt zij de plannen voor het komende fietsseizoen, de bijbehorende publiciteit en verder het fietsreglement dat altijd up-to-date moet zijn, maar bijvoorbeeld ook of de verbanddozen nog compleet zijn. Tijdens de coronacrisis gold een aangepast fietsreglement. Niet alleen tijdens fietstochten, maar ook bij tussenstops moesten de deelnemers onderling veel meer afstand houden.

Onzichtbaar
Van de overkoepelend coördinator wordt een zekere tact gevraagd en het vermogen om anderen van een bepaald standpunt te overtuigen zonder hen hierbij tegen de haren in strijken. “Je moet op een onzichtbare manier de fietsgroepen kunnen aansturen en waar nodig ook invloed kunnen hebben op de besluitvorming”, zegt Alie hier zelf over. Onderling contact tussen de fietsgroepcoördinatoren is volgens Alie ook belangrijk, omdat ze dan ervaringen en kennis met elkaar kunnen uitwisselen. Zij nodigt de zes andere coördinatoren voor overleg enkele keren per jaar bij haar thuis uit. “Maar mijn opvolger hoeft hier uiteraard niet voor te kiezen. Dat is geheel aan hem of haar.”

Promotieactiviteiten
Angst om veel tijd kwijt te zijn aan de taken die bij de functie van overkoepelend coördinator horen, hoeft een potentiële opvolger niet te hebben. Het voorjaar is de drukste periode en dan nog is Alie naar eigen zeggen hooguit twee uur per week bezig. Daar komen nog wel promotieactiviteiten bij zoals geregeld een artikeltje met leuke foto aanleveren bij de redactie van Contact, de fietsgroepen promoten op een wijkevenement of beurs en af en toe een voorlichtingsbijenkomst leiden. 

De deelnemers van de Gilde-fietsgroepen maken elke twee of drie weken een tocht waarbij de af te leggen route in de meeste gevallen een verrassing is. Over het uitzetten van routes zegt Alie: “Gilde Zutphen heeft als principe dat je je moet ontwikkelen. Bij de fietsgroepen betekent dit dat we ernaar streven dat niet telkens dezelfde persoon de routes uitzet, maar dat ook andere groepsleden dit leren.”

Elke fietsgroep heeft zijn eigen sfeer en dynamiek. Alie: “Het is fijn dat de overkoepelend coördinator hier oog voor heeft. Als iemand wil gaan meefietsen, dan kun je beter bepalen welke groep het beste bij die persoon past.” Aanmelden kan door een contactformulier in te vullen op: https://gilde-zutphen.nl/vaste-fietsgroepen/. Daarna neemt Alie contact op. De deelnemersbijdrage is 17 euro per jaar.

De scheidend overkoepelend coördinator beschouwt de fietsgroepen nadrukkelijk als onderdeel van Gilde Zutphen. Zij stimuleert de fiets(st)ers, die in leeftijd variëren van zestigplussers tot tachtigplussers, dan ook om al dan niet gezamenlijk aan andere Gilde-activiteiten mee te doen. 

Verbonden blijven
Hoewel zij aan haar laatste maanden als overkoepelend coördinator bezig is, neemt Alie Vruggink na de jaarwisseling beslist geen definitief afscheid van Gilde Zutphen: “Het Gilde is op een belangrijk moment in mijn leven gekomen en ik zal altijd op een of andere wijze aan het Gilde verbonden blijven.” De Zutphense blijft sowieso lid van haar 40-kilometerfietsgroep.

Kandidaten voor de vrijkomende functie van overkoepelend coördinator fietsgroepen kunnen zich telefonisch of per mail melden bij Gradus Hummelink, de coördinator groepsactiviteiten.


06-23007980

gildezuco@gmail.com

De 40 km fietsgroep van Marian probeert alle lunchmogelijkheden uit, hier maken de deelnemers gebruik van een bankje bij een kasteel. Foto: Stichting Gilde Zutphen
Alie Vruggink stopt per 1 januari als overkoepelend coördinator van de fietsgroepen van Gilde Zutphen. Eigen foto.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant