Wethouder Sjoerd Wannet (r) van de gemeente Zutphen reikt de startbijdrage uit aan directeur Elco Rouwmaat. Foto: PR
Wethouder Sjoerd Wannet (r) van de gemeente Zutphen reikt de startbijdrage uit aan directeur Elco Rouwmaat. Foto: PR

Rouwmaat Groep wint startbijdrage voor idee duurzame stadslogistiek

Algemeen

ZUTPHEN/REGIO - Met een duurzame, elektrische bus organisch afval ophalen en daar weer nieuwe grondstoffen van maken. Familiebedrijf Rouwmaat, actief in Oost-Nederland met onder andere een vestiging in Zutphen, loopt hierin voorop. Cleantech Regio hecht veel waarde aan dergelijke initiatieven en riep als aanmoediging de ‘startbijdrage Zero Emissie Stadslogistiek’ in het leven. Daarom overhandigde wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen Rouwmaat een cheque van 1.500 euro namens de Cleantech Regio voor hun idee.

“Volgens de wet zou ieder bedrijf zijn afval moeten scheiden. Maar veel bedrijven doen het (nog) niet, omdat ze het uitdagend vinden. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om te meten welk en hoeveel afval er ontstaat in hun bedrijf en om collega’s aan het scheiden te krijgen. Ook worstelen ze met het voorzien van de juiste afvalbakken op strategische plekken in hun bedrijf”, aldus Elco Rouwmaat, directeur van het gelijknamige afvalverwerkingsbedrijf. “Wij snappen deze uitdagingen en helpen bedrijven met een afvalplan op maat voor alle afvalstromen én de inzameling ervan.”

Sinds kort biedt Rouwmaat dus ook een oplossing voor de organische afvalstromen. Elco Rouwmaat: “Koffiedrab, sinaasappelschillen en voedselresten belanden nog vaak bij het restafval. En dat is zonde, want dit ís eigenlijk geen afval. Het kan namelijk als grondstof dienen voor compost, biogas of voor het kweken van oesterzwammen. Maar dan moet het wel gescheiden worden. Veel bedrijven hebben echter geen plek voor een complete milieustraat met een aparte ‘groene’ container. Denk aan kantoren waar veel koffie wordt gedronken en horeca in de binnenstad. Daarom werken wij met kleinere 20-liter emmers, die we tot 2 keer per week met een emissievrije, elektrische bus ophalen. Hierdoor verminderen we het aantal transportbewegingen met zware diesels in de binnensteden, waardoor het centrum een fijnere, schonere en veiligere plek wordt.”

Het ingezamelde organisch afval wordt verwerkt tot biogas en compost in Wilp. Om het idee de ‘groenste route voor uw afval’ ook daadwerkelijk helemaal circulair te maken is Rouwmaat in gesprek met diverse partijen om het ingezamelde afval op een duurzame manier te gebruiken voor nieuwe producten. Zo kan een likeurstokerij in de Achterhoek koffielikeur maken van de opgehaalde koffiedrab. 

Door de startbijdrage van de Cleantech Regio kunnen bedrijven in de binnensteden van Zutphen, Deventer en Apeldoorn nu tien keer gratis hun organische afval door Rouwmaat laten inzamelen. Zonder verdere verplichtingen of addertjes onder het gras. Aanmelden kan via www.rouwmaat.nl

Uitreiking
Donderdag 29 juli vond de overhandiging van de waardecheque voor de startbijdrage plaats. Wethouder Sjoerd Wannet van de gemeente Zutphen reikte de startbijdrage uit aan directeur Elco Rouwmaat. Wethouder Sjoerd Wannet: “Samen met inwoners en ondernemers werken we aan een duurzaam Zutphen en Warnsveld. Emissievrij vervoer, oftewel vervoer zonder CO2 uitstoot, speelt daarin een belangrijke rol. Het initiatief van Rouwmaat is daarom een mooi initiatief en ik ben blij dat zij deze startbijdrage mogen ontvangen. Dat er maar veel initiatieven mogen volgen!”

Over de startbijdrage
De ‘Startbijdrage Zero Emissie Stadslogistiek’ is onderdeel van het overheidsprogramma Slim en Schoon Reizen en is bedoeld voor ondernemers uit de Cleantech Regio die regelmatig in de binnenstad rijden of gaan rijden. Vanaf 1 januari 2025 moeten minimaal dertig steden een zero-emissie zone hebben ingesteld volgens het Klimaatakkoord. Vanaf die datum moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die een zero-emissie zone in willen rijden emissievrij aangedreven zijn. Slim en Schoon Reizen wil ondernemers uit de stedendriehoek Deventer, Apeldoorn en Zutphen met de startbijdrage hierin stimuleren. Want ook deze binnensteden krijgen emissievrije zones.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld