Hans Grotenhuis. Foto: Meike Wesselink

Hans Grotenhuis. Foto: Meike Wesselink

Hans Grotenhuis van Vogelwerkgroep Zutphen neemt afscheid van bestuur maar niet van zijn liefde voor vogels

Algemeen

ZUTPHEN/WARNSVELD - Aan koetjes en kalfjes doet Hans Grotenhuis niet maar als het over vogels gaat… Direct steekt het bestuurslid van de Vogelwerkgroep Zutphen dan ook van wal met een betoog over hoe mooi natuur en toerisme balans heeft gevonden op het eiland Texel waar hij juist van is teruggekomen. Hans’ aftreden deze week uit het bestuur van de werkgroep lijkt dan ook meer een formaliteit dan dat hij daadwerkelijk gas gaat terugnemen. De liefde voor vogels is dan ook groot.

Door Meike Wesselink

Terwijl een deel van de Vogelwerkgroep Zutphen op excursie was in Denemarken, trok Hans er met zijn twee broers op uit om vogels te spotten op Texel. “Op het eiland zijn prachtige natuurplekken ontwikkeld waar je met de auto langs kunt rijden. Zonder de broed te verstoren kun je op deze wijze heel dicht bij de vogels geraken. Waar ik altijd erg van geniet is de zang van de nachtegaal. Helaas zijn er daar nog maar heel weinig van maar op Texel had ik er vier.”

Toen Hans naar Warnsveld verhuisde in 2006, sloot hij meteen aan bij de vogelwerkgroep. “Met toen drie oprichters en een handvol leden, zijn we nu gegroeid naar 220. Waar het eerst vooral mannen waren, bestaat de werkgroep nu uit veel vrouwen en wat ook erg leuk is, we hebben een groep jonge vogelaars van acht tot en met twaalf jaar. Met regelmaat organiseren we excursies, lezingen en cursussen. We doen mee aan onderzoeken, tellingen en we beschikken over twee ringstations. We hebben verschillende boekjes uitgegeven en in 2015 ter ere van ons jubileum een dvd over vogels in en rond Zutphen. Onze actie vijf jaar geleden, het plaatsen van mezenkasten, bleek een groot succes. Zeventig procent van die kasten is behuisd. Onlangs hebben we moeten procederen tegen de organisatie van Hakunama Tentfeest in Warnsveld die met hun feesttent vlak onder een broedende roekenkolonie neerstreek. Natuurlijk zijn we niet tegen feesten maar op deze plek, middenin de broedtijd van deze beschermde vogelsoort, dat konden we niet goedkeuren.”

De expertise van Hans zit hem vooral in het voeren van procedures. Al in 1969 startte Hans als bestuurslid van Vogelwerkgroep Noord-Hollands Noorderkwartier en probeerde daar een lans te breken voor beschermde vogelsoorten, zoals de blauwe reiger en de meerkoet die toen in grote hoeveelheden werd afgeschoten. Een natuurbeleidsplan was er in de beginjaren nog niet, die kwam pas in 1989.

Waar verschillende belangen spelen, is het moeilijk elkaar te vinden maar Hans is met al zijn ervaring een echte bruggenbouwer geworden. Met plezier denkt hij terug aan de tijd dat de vogelwerkgroep veel bereikte in Zutphen onder wethouder van Oosten maar ook nu nog zijn de lijnen met de gemeente kort. “Vanochtend had ik nog even contact over de oeverzwaluw die sinds dit voorjaar in Leesten-Oost een broedplaats heeft gevonden. “Hoe vervelend ook, de bouw moet dan toch tijdelijk stopgezet.”

“We kijken ernaar uit om weer een nieuwe ecoloog bij de gemeente te kunnen verwelkomen en ook het biodiversiteitsplan voor Zutphen dat nog niet helemaal uit de verf lijkt te komen, wachten we met gezonde spanning af.”

Voor de werkgroep blijft Hans zich onverminderd inzetten. “Maar het moeten is eraf en dat voelt nu wel prettig”, glimlacht de nestor. “Ik ben blij dat biodiversiteit als algemeen begrip weer wat meer op de kaart staat. Zutphen en omgeving is een rijk gebied met veel verschillende biotopen. Er zijn hier meer dan honderd vogelsoorten te vinden. Ga er gewoon naar kijken, de belangstelling groeit vanzelf. Neem een goede vogelgids, zoals die van de ANWB en maak de tuin een stukje groener. Plant een boom of struik en zie wat er gebeurt. Een lidmaatschap van de Vogelwerkgroep Zutphen kost vijftien euro per jaar en geeft meteen een toegangskaart tot heel veel kennis en plezier.”


vwg-zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant