Afbeelding

Overgrote deel ondernemers in Zutphen opent zaterdag de deuren uit protest tegen lockdown

Algemeen

ZUTPHEN - Met een eenmalige protestactie willen winkeliers en horecabedrijven in Zutphen zaterdag de beleidsmakers in Den Haag laten zien dat zij ondanks de hoge coronabesmettingscijfers wel degelijk veilig klanten en gasten kunnen ontvangen. Binnenstadsmanager Remco Feith verwacht dat minimaal tachtig procent van de winkels hun deuren overmorgen tussen 10.00 en 17.00 uur opent, net als een flink aantal horecazaken.

Door Rudi Hofman

De actie ‘Zutphen Gaat Open’ is volgens Remco Feith vanuit de binnenstadsondernemers zelf geboren. Bij velen staat het water aan de lippen. Zij zien geen andere optie dan in verzet te komen tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijven. Hoewel vrijdagavond zeer waarschijnlijk versoepelingen voor onder meer de detailhandel (herinvoering winkelen op afspraak) en kappers worden afgekondigd, is dit in de ogen van betrokkenen bij lange na niet voldoende.

Feith benadrukt dat iedereen die van plan is zaterdag naar de binnenstad te komen zich wel aan de coronaveiligheidsregels moet houden: dus onderling anderhalve meter afstand houden, een mondkapje opzetten bij het betreden van een winkel of horecagelegenheid en bij een horecazaak een QR-code kunnen laten zien als bewijs van een volledige vaccinatie. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete. De gemeente heeft laten weten dat zij de aan de protestactie deelnemende ondernemers niet gaat bestraffen.

Personeel
Bezoekers kunnen tijdens de actiedag zelf bepalen of ze voor winkelen op afspraak gaan of op de bonnefooi een of meer winkels binnenstappen. Dat niet alle ondernemers meedoen heeft uiteenlopende redenen. Zo kan bijvoorbeeld niet iedereen voor deze ene dag voldoende personeel oproepen, maar ook een niet doorgespoelde bierleiding kan een reden zijn om gesloten te blijven.

Perspectief
Remco Feith heeft vooraf een dubbel gevoel bij de actiedag: “De ondernemers willen allemaal bewijzen dat zij veilig open kunnen en daarvan ben ik ook overtuigd. Ze gaan nu voor één dag in de ondernemersstand om te proberen een beetje omzet te draaien. Daarna moeten ze alweer dicht. Hopelijk biedt de persconferentie van vrijdag ze weer meer perspectief. Ik zal zelf zaterdag zeker rondlopen door de binnenstad. Het is in ieder geval mooi dat we dan weer eens kunnen laten zien hoe mooi deze is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld