Buurtpreventje: Woninginbraken blijven laag

Algemeen

ZUTPHEN - Het aantal woninginbraken in de gemeente Zutphen is ook in 2021 laag gebleven. Er werd 52 keer ingebroken of een poging gedaan, gemiddeld één keer per week. In 2020 was het aantal inbraken 54. Een overzicht van de inbraken per wijk staat op www.buurtpreventje.nl.

Ongetwijfeld heeft het lage aantal woninginbraken te maken met de coronapandemie. Zo was er de afgelopen decembermaand toen Nederland thuis in lockdown zat welgeteld één woninginbraak in de hele gemeente. Traditioneel slaan inbrekers juist tijdens de donkere dagen hun slag als mensen vaak van huis zijn.

Uitschieter is de wijk Waterkwartier waar bijna 40 procent van alle inbraken in gemeente plaatsvond. Daarentegen vonden in het ‘nieuwe’ deel van Warnsveld en in Noorderhaven geen of nauwelijks inbraken plaats. 

Tegenover de dalende trend in woninginbraken staat de jaarlijkse toename van de digitale criminaliteit, bijvoorbeeld internetfraude met bankrekeningen. In 2019 waren 1,2 miljoen Nederlanders van 15 en ouder (13 procent van de bevolking) het slachtoffer van een vorm van digitale criminaliteit. Er zijn geen cijfers specifiek voor de gemeente Zutphen beschikbaar. 

Buurtpreventje is een initiatief van Stadsonderneming Zutphen en zet zich in voor inbraakpreventie. Op www.buurtpreventje.nl staat een volledig overzicht van maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen voor een veiligere buurt. Zodra het weer is toegestaan, plaatst Buurtpreventje elke maand in Zutphen/Warnsveld de BuurTent. Hierin wordt aan buurtbewoners voorlichting gegeven over inbraakpreventie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld