Paul Rodenko in Parijs, 1949. Archieffoto

Paul Rodenko in Parijs, 1949. Archieffoto

Feestelijke avond rond dichter Paul Rodenko

Algemeen

ZUTPHEN - Vrijdag 26 november organiseert Zutphen Literair een feestelijke avond rond de dichter Paul Rodenko. Aanleiding is zijn geboortedag, 101 jaar geleden, in 1920. Omdat de avond vorig jaar wegens de lockdown geen doorgang kon vinden, werd besloten de viering een jaar op te schorten. Vandaar 101 jaar. Er zijn optredens van oud-stadsdichters Merel Hubatka en Otteline Panthaleon van Eck, H.C. ten Berge, George Moormann en Pieter Bas Kempe, die tevens presenteert. Het programma wordt muzikaal omlijst met onder meer plaatopnames van het Russische emigrantenorkestje Nomadi, waar Rodenko als scholier en student in speelde.

Rodenko en Zutphen
Paul Rodenko was dichter, criticus, essayist en vertaler. Door zijn indrukwekkende kennis van de Europese poëzie wist hij de vernieuwingen in de Nederlandse poëzie in een internationaal kader te plaatsen en een klimaat te creëren waarin de Vijftigers – de generatie dichters van Remco Campert, Hans Lodeizen, Lucebert – werden geaccepteerd. Als pleitbezorger van de Nederlandse experimentele poëzie leverde hij baanbrekend werk met bloemlezingen als Nieuwe griffels schone leien (1954), waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht.
Rodenko werd op 26 november 1920 geboren in Den Haag als zoon van een Witrussische vader en een Engels-Nederlandse moeder. Hij woonde in Den Haag, Berlijn en Riga en studeerde Slavische talen, psychologie en vergelijkende letterkunde in achtereenvolgens Leiden, Utrecht en Parijs. De laatste twintig jaar van zijn leven woonde hij in Warnsveld en Zutphen, waar een groot deel van zijn werk tot stand kwam. Zijn verzamelde gedichten zijn uitgegeven onder de titel Orensnijder tulpensnijder. In de Rodentorenstraat, op de zijgevel van Luxor, zijn versregels van Rodenko aangebracht en in Leesten is een laan naar hem vernoemd.

Veelzijdig
Rodenko’s indrukwekkende veelzijdigheid wordt van verschillende kanten belicht. De Haarlemse dichter en beeldend kunstenaar George Moormann, Rodenko-kenner bij uitstek, zal Rodenko’s poëzie introduceren en ten gehore brengen, H.C. ten Berge bespreekt Rodenko als kosmopoliet en Pieter Bas Kempe neemt de vertaler Rodenko onder de loep. (Rodenko vertaalde uit het Russisch, Pools, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans.) Otteline Panthaleon van Eck herdenkt Rodenko in een gedicht en Merel Hubatka heeft een van zijn gedichten op muziek gezet. Familieleden van de dichter zullen als eregast aanwezig zijn.

De avond vindt plaats in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaartjes, inclusief koffie of thee en een glaasje vodka zijn te koop bij Boek en Buro. Reserveren kan door een e-mail te sturen naar info@zutphenliterair.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant