Lindsay van der Veer oefent voor Last Man Standing.

Lindsay van der Veer oefent voor Last Man Standing.

Privéfoto

Zutphense Lindsay (17) gaat staan voor mentale gezondheid

Algemeen

ZUTPHEN - De Zutphense Lindsay van der Veer (17) doet aanstaande zaterdag 30 oktober mee met Last Man Standing. Een evenement waarbij meer dan duizend jongeren drie uur lang op een paal staan. “Ik wil laten zien dat mensen met psychische problemen niet alleen zijn.”

Door Alize Hillebrink

Maar liefst 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten en durft hier niet over te praten. Lindsay is één van hen. “Al vanaf mijn elfde jaar kamp ik met psychische problemen als PTSS en hechtingsstoornis.” Lindsays jeugd was niet gemakkelijk, vertelt ze. Hierdoor woont ze sinds haar elfde in een pleeggezin. “Al jaren heb ik te maken met mijn psychische problemen. Het gaat met ups en downs. “Ik ben trots op waar ik nu sta. Toen ik een jaar of 13 was dacht ik heel anders naar het leven dan nu.”

Taboe doorbreken
Lindsay vertelt dat ze meedoet aan Last Man Standing (LMS) om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. “Als je het moeilijk hebt praat je er liever niet over, uit schaamte of andere redenen, maar praten is juist goed.” Mentale gezondheid is belangrijk en moet meer bespreekbaar worden vindt ze. “Ik wil aan mijn leeftijdsgenoten laten zien: je bent niet alleen en iedereen is waardevol!”

Aan LMS doen jongeren mee om aandacht vragen voor het belang van mentale gezondheid. Ook halen ze geld op om jongeren die het moeilijk hebben te ondersteunen. Het is de vijfde keer dat het evenement wordt georganiseerd en dit keer voor het eerst op vier verschillende locaties in Nederland: Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Groningen. 

In oktober 2020 deed Lindsay voor het eerst mee met LMS. “Door Corona heb ik toen vanuit huis meegedaan. Dat ging prima omdat ik nog gewoon kon bewegen. Nu doe ik het voor het eerst in het echt: op een paal van 19 bij 19 cm, in het water, 3 uur lang stilstaan en dat is best spannend.”

Drie uur lang 

stilstaan op 

een paal 

in het water

Door het vertellen van haar verhaal wil Lindsay mensen inspireren en motiveren om ondanks de moeilijkheden die ze ondervinden, door te gaan. “Door jezelf open te stellen aan andere mensen en door te praten over je gevoel, snappen en begrijpen ze je wat er vaak door je hoofd heen speelt. Ik ben gewoon de Lindsay wie ik ben en ik hoef geen ‘stempel’ van andere jongeren.”

Lindsay hoopt binnenkort een plekje te krijgen waar ze beschermd kan wonen. “Dan kan ik ook meer gerichte behandelingen krijgen voor mijn diagnoses. Ik hoop dat het niet lang meer duurt, want ik wacht al een jaar. Ik ben toe aan een nieuwe stap.”

Hoewel ze straks met 750 lotgenoten 3 uur lang op een paal gaat staan is Linsay in het dagelijks leven geen stilzitter. “Ik wil meubelmaker worden en volg daar een opleiding voor. Daarna wil ik mijn eigen bedrijf opstarten, waarmee ik mensen kan inspireren. Praktisch bezig zijn geeft mij rust, dan hoef ik niet na te denken.”

Last Man Standing wordt gehouden op zaterdag 30 oktober van 12.00 tot 15 uur. Lindsay is op livestream te zien vanuit Amsterdam via www.lastmanstanding.doemeemetmind.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant