<p>De eerste proefrit maakte de verslaggever in deze Renault Zo&euml;. Foto: Rudi Hofman</p>

De eerste proefrit maakte de verslaggever in deze Renault Zoë. Foto: Rudi Hofman

Veel belangstelling voor gratis proefritten tijdens Experience Day

Elektrisch rijden niet langer alleen weggelegd voor de ‘happy few’

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Bij het oprijden van de grote parkeerplaats van FC Zutphen kampte ik zaterdag met een zeker schuldgevoel. De reden hiervan is dat ik in mijn onlangs aangeschafte benzineauto naar de Experience Day elektrisch rijden van ZutphenEnergie was gekomen. Serieus nagedacht over een overstap naar een elektrische auto, had ik tot op heden nooit gedaan. Na twee heerlijke proefritten weet ik zeker dat ik dit bij een volgende aankoop wél ga doen.

Mijn idee was tijdens de Experience Day de goedkoopste en duurste voor een proefrit beschikbare elektrische auto uit te proberen. De eerste, de Dacia Spring (ruim 17.000 euro), was door een onvoldoende opgeladen accu niet beschikbaar. Ter vervanging mocht ik plaatsnemen in een Renault Zoë. Hoewel ik al eens in een Tesla heb mogen rijden, verbaasde mij het opnieuw hoe heerlijk stil een elektrische auto rijdt en hoe snel hij optrekt. 

Volgens mijn proefritbegeleider Bernhard Pluim - namens Brummen Energie in Zutphen aanwezig als vrijwilliger - is de Zoë vanaf circa 33.000 euro te koop. Na afloop vertelde stagiaire Sandra Cornelissen van Bochane Zutphen (Renault en Dacia) dat de Zoë op verschillende manieren kan worden opgeladen en een actieradius heeft van zo’n 400 kilometer. Sandra baalde ervan dat de Dacia Spring, waarvoor negen proefritten waren gereserveerd, niet inzetbaar was. “De Spring is sinds een half jaar op de markt en er is heel veel vraag naar. Het is een heel complete auto met navigatie, achteruitrijcamera’s en noem maar op. Ik ben er zelf mee naar dit evenement gereden, hij rijdt heerlijk.” De actieradius ligt rond de 200 kilometer. 

Geweldig
Voor mijn tweede proefrit meldde ik mij bij Rutger Mulder van Forddealer Auto Zutphen-Lochem. De blauwe Ford Mustang Mach-E met vierwielaandrijving die voor mij klaarstond, kost ruim 71.000 euro. De rijervaring in de robuuste en stoere elektrische Ford - waarmee je met volgeladen accu’s zo’n 540 kilometer kunt afleggen - was in één woord geweldig. Helaas weet ik ook dat ik een dergelijk ‘e-paradepaard’ nooit kan betalen. Niettemin rijden er al zo’n 1500 Ford Mustang Mach-E’s rond in Nederland, zei Mulder.

Namens de organisatie van de Experience Day liet Piet de Bie weten dat er zo’n 230 proefritten voor de 23 verschillende modellen waren gereserveerd. Belangstellenden konden zich ook op de dag zelf nog inschrijven. “We zijn uitermate tevreden over het aantal mensen dat zich heeft aangemeld. Ons belangrijkste doel is dat we mensen van betrouwbare informatie over elektrisch rijden willen voorzien. Met name de mensen die op een keuzemoment staan: wordt het fossiel of elektrisch? Wij kunnen ze in dit keuzeproces helpen.”

Aan elektrisch rijden heeft, zo zei De Bie, heel lang het etiket gehangen dat het alleen voor de happy few is weggelegd. De Experience Day maakte duidelijk dat er al nieuwe elektrische auto’s voor minder dan 20.000 euro te koop zijn; de Dacia Spring en de Renault Twingo Electric. Volgens De Bie vallen de totale rijkosten van elektrisch rijden inmiddels zelfs positief uit ten opzichte van auto’s die rijden op fossiele brandstof.

Elektrische deelauto
Er bestaat (onder meer) in Zutphen een alternatief voor het kopen van een elektrische auto: je kunt ook een elektrische auto delen. Dinand Bröcker maakt al zeventien jaar lang gebruik van deelauto’s en sinds een jaar of vier rijdt hij elektrisch, zo vertelde hij.  Bröcker is in Zutphen beheerder namens deelauto-organisatie MyWheels. Momenteel zijn in Zutphen twee elektrische deelauto’s beschikbaar. De ene staat achter het station en de andere bij de voormalige Rabobank nabij de stadsmuur. “Dit najaar komen er nog twee elektrische auto’s bij.” Met zijn deelauto’s wil MyWheels het aantal auto’s in Nederland in 2030 hebben teruggedrongen van negen miljoen naar één miljoen.

Drukbezochte informatieavond
Aan de Experience Day ging op dinsdag 5 oktober een drukbezochte informatieavond over elektrisch rijden vooraf. Zo’n honderd belangstellenden kwamen hiervoor naar De Hanzehof. Zij kregen diverse interessante inleidingen voorgeschoteld. Daarnaast voorzagen de Vereniging Elektrische Rijders (belangenbehartiging), MyWheels (deelauto’s waaronder elektrische), EnergieAdvies Zutphen (begeleiding voor onder meer VvE besturen) en ZutphenEnergie (Experience Day en lokale groene energie) bezoekers van informatie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden