<p>Jacqueline Roelofs: &nbsp;&quot;De bibliotheek is meer dan een uitleenplek geworden.&quot; Foto: Arjen Diepeirink</p>

Jacqueline Roelofs:  "De bibliotheek is meer dan een uitleenplek geworden." Foto: Arjen Diepeirink

(Arjen Dieperink)

Bieb is tegenwoordig veel meer dan alleen uitleenplek

Directeur Jacqueline Roelofs moet nieuwe taken bekender maken

Door Arjen Dieperink

LOCHEM/ZUTPHEN - Zij zwaait net een jaar de scepter bij de bibliotheken in Lochem en Zutphen, onder de naam Graafschapbibliotheken. Maar alleen boeken uitlenen doet Jacqueline Roelofs (54) allang niet meer. Ze maakt enthousiast.duidelijk dat de bieb tegenwoordig wel heel veel meer is dan dat.

Jacqueline steekt van wal. “Met het klassieke uitlenen zijn wij groot geworden. Maar nu is ons gebied heel breed. Dat kon je ook wel merken toen de premier Rutte opriep om naar de bibliotheek te gaan om een QR-code te bemachtigen indien betrokkene dat niet zelf kon. Wij helpen dan iedereen, je hoeft geen lid van onze bieb te zijn.”
In de wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen zijn vijf functies omschreven waar een openbare bibliotheekvoorziening aan dient te voldoen. “Het is een wet van 2015 en wij zijn er nog steeds mee bezig. Helaas kennen veel bezoekers van onze bibliotheek die wet niet en wij moeten dus meer bekendheid geven aan die vijf punten”, aldus Jacqueline. “De bieb dient een bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling en verbetering van de inwoners van ons voedingsgebied en juist daarover gaan de punten in de wet. Denk aan ter beschikking stellen van kennis en informatie en het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie.”

Cursussen
Barbara Deuss-Verburg, programmamanager bij Graafschap bibliotheken, schuift aan. Zij pakt de laptop en zoekt de site van de Graafschap bibliotheken op. “Kijk hier staat het, onder op de startpagina. Een blokje taalvaardig een blokje digitaal vaardig. Klik je op digitaal vaardig dan zie je onder meer staan een cursus voor beginners op de computer. De cursus Klik & Tik is gratis. Je kunt er bij ons voor terecht in de bibliotheken van Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen.”
Jacqueline Roelofs knikt na de demonstratie van Barbara instemmend en vult aan: “Wij hebben als bibliotheken zo’n honderdzestig digitale cursussen aangekocht die gevolgd kunnen worden. Even naar onze site gaan is best interessant”

Debat
Andere bibliotheekfuncties zijn het bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur; het organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennismaken met kunst en cultuur. “Wij zouden nog veel kunnen betekenen in het organiseren van ontmoeting en debat, bijvoorbeeld over het coronavirus. Wij werken nauw samen met andere organisaties zoals de Muzehof in Zutphen of Stichting Welzijn in Lochem. Dat zijn maar een paar van de vele partners waar wij contact mee hebben”, aldus Roelofs. “Wij hebben nog veel te doen en het maakt ons werk zo mooi”, vult de directeur van de Graafschapbibliotheken aan.
Jacqueline beseft dat ondanks de laagdrempeligheid niet iedere inwoner de weg naar de bibliotheken in de gemeenten Lochem en Zutphen zal vinden. “Wij proberen ons best te doen om zoveel mogelijk mensen te helpen en tja, dat niet iedereen de weg naar ons zal bewandelen is wel jammer.” Maar toch: “Tijdens de coronatijd zagen wij het aantal aanvragen voor E-boeken met zo’n dertig procent stijgen. Ook ondersteunen wij laaggeletterden om zich beter te kunnen redden. Wij hebben zoveel te bieden, kom gerust bij ons aan of bezoek onze site”, besluit de bibliotheekdirecteur.


www.graafschapbibliotheken.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden