Koraalzwam. Foto: PR
Koraalzwam. Foto: PR

Op zoek naar de koraalzwam

VORDEN - Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden organiseert op zaterdag 2 oktober een paddenstoelenwandeling onder leiding van een bevlogen gids. Onderweg zal zij stilstaan bij de aanwezige paddenstoelen en zwammen en er van alles over vertellen. De wandeling begint om 11.00 uur bij de openlucht boskapel van Schapenmeer. 

Gids voor deze ochtend is Hermien Wassink. Zij is lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV). De fascinatie voor paddenstoelen begon lang geleden tijdens een wandeling samen met haar, inmiddels overleden, man. Nieuwsgierig geworden door de verschillende kleuren en vormen kocht Hermien nog diezelfde dag een paddenstoelenboekje. De interesse was gewekt! Hermien: ”Het in de natuur zoeken, verzamelen voor onderzoek en vastleggen van paddenstoelen is een tijdrovende maar mooie hobby. Eenmaal geraakt door deze ‘wonderen der natuur’ laten paddenstoelen en hun leefwijze je niet meer los”. 

In Nederland komen meer dan vijfduizend soorten paddenstoelen voor. Het grootste levende organisme op aarde is een zwam die ondergronds zo groot is als 1665 voetbalvelden. Een stuk kleiner, maar niet minder opvallend is het kleverig koraalzwammetje. Een soort die zeker voorkomt in het bos van Schapenmeer. 

Natuurbegraven
Natuurbegraafplaats Schapenmeer is een natuurorganisatie die 65 hectare bos beheert. Een klein deel daarvan is ingericht als natuurbegraafplaats. Bij natuurbegraven worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en gaat het graf op in de natuur. Een graf is eeuwigdurend. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu.

Aanmelden
Deelname aan deze paddenstoelenwandeling is gratis. Natuurbegraafplaats Schapenmeer vraagt geïnteresseerden zich aan te melden via de website www.schapenmeer.org/paddenstoelenwandeling. Het aantal plekken is beperkt, wacht niet te lang met aanmelden. De wandeling duurt ongeveer een uur en gaat over onverharde paden, het is dus raadzaam om stevige schoenen aan te trekken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden