Secretaris Bram Leenhouts (links) en voorzitter Rikie Knaake zijn op en top boogschieters. Foto: Arjen Dieperink

Secretaris Bram Leenhouts (links) en voorzitter Rikie Knaake zijn op en top boogschieters. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Handboogvereniging Phoenix schiet af en toe een ‘Robin Hood’

Algemeen

EEFDE-ZUTPHEN - Een van de leden van de Zutphense handboogschietvereniging Phoenix houdt op de trainingslocatie in Eefde twee pijlen omhoog, waarvan de een in de ander is geboord, “Ik heb een Robin Hood”, zegt hij tegen secretaris Bram Leenhouts. “Meestal een toevalstreffer,” laat die lachend weten.

Door Arjen Dieperink

Phoenix bestaat al vijftien jaar. De leden oefenen tweemaal per week buitenaf, aan de Damstraat 16 in Eefde. De vereniging telt tachtig leden en mag zich nog in een stijgende belangstelling verheugen.
Ze staan in een linie opgesteld, zo’n dertig personen in totaal. Nadat de baancommissaris gecontroleerd heeft dat iedereen zijn pijlen heeft verschoten wordt het sein veilig gegeven. De handboogschutters lopen naar voren om de resultaten van hun schietbeurt te aanschouwen. Iets verderop staat een tent. Terwijl Bram Leenhouts nog druk in gesprek is met een jong lid, verwelkomt voorzitter Rikie Knaake de verslaggever. Even later zit het tweetal aan de ronde tafel in de tent. Henry Post die het dagelijks bestuur als penningmeester completeert is er niet bij.

Leuk
Op de vraag wat zo leuk is om een pijl in een doel te schieten verschijnt bij beide bestuursleden een glimlach op het gezicht. Bram Leenhouts neemt het woord. “Boogschieten kun je op veel verschillende manieren beleven, dat is het leuke ervan. De één wil graag het doel zo precies mogelijk raken en houdt met veel zaken rekening zoals ademhalingstechniek en in welke houding je gaat staan, de ander gebruikt het voor ontspanning, terwijl een derde het voor de lol doet. Kijk maar naar de twee personen die daar staan te schieten.”
Bram wijst naar twee mannen die zo’n twintig meter verder op aan het schieten zijn. De een pakt zijn pijl, spant zijn boog en laat binnen enkele seconden de pijl naar het doel vliegen. De man naast hem pakt ook zijn pijl, stelt zijn boog in, legt rustig aan, wacht een paar tellen en pas dan gaat de pijl naar het doel. “De eerste doet het duidelijk voor de lol, hij vindt het leuk om te schieten en mooi indien de pijl in het midden van de rode cirkel komt. De ander wil en zal voor zich zelf het doel goed raken. Zo beleven wij allemaal op een andere manier deze sport”, zegt Leenhouts.

Proef
Zelf is hij negentien jaar geleden min of meer door zijn eigen toedoen met de sport in aanraking gekomen. “Ik gaf iemand een proeflidmaatschap boogschieten. Hij vond het mooi en hij gaf mij later een proeflidmaatschap terug. En tja, toen was ik verkocht.” Bij voorzitter Rikie Knaake ging het anders. Zij komt uit een boogschietfamilie. “Mijn man ging boogschieten en ook onze kinderen deden mee. Ik zat iedere zaterdagochtend alleen thuis als zij aan het schieten waren. Ze kwamen altijd terug met mooie verhalen. Toen ben ik ook gaan boogschieten. Sinds ik dat ook doe maken de weersomstandigheden voor mij niet meer uit. Dat was vóór die tijd wel anders.”
Iets verderop staat een metaaldetector. Bram Leenhouts demonstreert met een pijl waarom die nodig is. “Zo’n pijl maakt tijdens de vlucht een paraboolbeweging en komt eventueel onder een kleine hoek in het gras terecht. Je kunt hem dan niet zo maar vinden of soms zelfs helemaal niet. Omdat de punt van metaal is kunnen wij hem toch opsporen.” En inderdaad, een pijl onder een flauwe hoek in de grond is nauwelijks zichtbaar.

Toekomst
De toekomst van hun vereniging zien beide bestuursleden rooskleurig in. Er is veel belangstelling. Om mensen kennis met het handboogschieten te laten maken beschikt de vereniging eigen handbogen. “Uiteindelijk zal iemand die net met handboogschieten begint de boog vinden die bij hem past”, zeggen beide bestuursleden.
“Toen de coronamaatregelen werden versoepeld hebben wij eerst onze eigen leden weer laten schieten. Nu wij verder zijn in de tijd zijn belangstellenden van harte welkom. Het boogschieten doen wij nu buiten, voorheen was het één keer in de week ook binnen. Buiten kunnen wij het vooral tijdens corona beter doen en iedereen vindt het leuk. Vanaf acht jaar is iedereen welkom. Die leeftijd hanteren wij vanwege de veiligheid”, besluit voorzitter Rikie Knaake.


www.hbvphoenix.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant