<p>Ainslie Gilewski (links) wint de Glorious Luxorious Award 2021. Naast hem zit &nbsp;J&oacute;lan van der Wiel, de ontwerper van de filmprijs. Foto: Sharon Kromotaroeno</p>

Ainslie Gilewski (links) wint de Glorious Luxorious Award 2021. Naast hem zit  Jólan van der Wiel, de ontwerper van de filmprijs. Foto: Sharon Kromotaroeno

Zutphense Ainslie Gilewski wint Glorious Luxorious Award

ZUTPHEN - De eerste editie van het Glorious Luxorious Festival in het Zutphens Luxor Theater is gewonnen door de achttienjarige Ainslie Gilewski. De prijs is bedoeld als stimulans voor aanstormend filmtalent. 

Door Alize Hillebrink

Afgelopen zaterdag 11 september vertoonden zeven jonge Zutphense filmmakers voor het eerst hun werk op het grote doek. Wethouder Mathijs ten Broeke van cultuur verzorgde de opening van Glorious Luxorious in filmhuis Luxor in Zutphen. De inzendingen varieerden van animatie en speelfilm tot documentaire en videoclip. Selwin Vervoort, Wianda Rozendaal, Jelmer van Son, Ainslie Gilewski, Melle van der Boom, Kjettil Gerritsen en Anne Schoemaker stelden zich voor aan het publiek en leidden hun films in.

De vakjury, bestaande uit regisseur Mans van den Berg en scenarioschrijver Saar Ponsioen, hadden de moeilijke taak om één van deze films te bekronen met de Glorious Luxorious Award 2021. De filmprijs is speciaal ontworpen door kunstenaar Jólan van der Wiel. 

De jury koos voor de visueel overweldigende, experimentele film van Ainslie Gilewski. “Uit zijn werk spreekt een eigen stijl en een ‘experimentele chaos’, aldus de jury. Ainslie is blij met de prijs en maar zei ook: “Jammer dat er maar één prijs is, want ik vind dat de anderen hem evengoed verdienen.” In 2019 won hij de prijs van het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS) en Kunstbende Gelderland. 

De organisatoren Sharon Kromotaroeno en Hans Heesen kijken tevreden terug op een meer dan geslaagde editie. “Zeer verheugend dat er zoveel jong filmtalent rondloopt in Zutphen. We kijken uit naar de editie van volgend jaar en hopen dat deze filmmakers zullen terugkeren met nieuw werk en dat nieuwe makers zich zullen aandienen.”

De films van al de makers zijn terug te zien op luxorzutphen.nl/glorious-luxorious.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden