<p>Deze foto was een van de favorieten van Bas Mari&euml;n: &#39;Een blikvanger in dubbele betekenis.&#39;</p>

Deze foto was een van de favorieten van Bas Mariën: 'Een blikvanger in dubbele betekenis.'

Nieuwe site biedt inkijkje in rijke oeuvre van overleden Zutphense fotograaf Bas Mariën

ZUTPHEN - Het werk van de in 2019 op 71-jarige leeftijd overleden fotograaf Bas Mariën uit Zutphen is te goed en bijzonder om buiten beeld te blijven, vinden Magda Hörmann en Annette van Casteren. Vandaar dat zij met instemming van de nabestaanden de site https://basmarien.nl/ hebben gemaakt. Deze biedt een mooi dwarsdoorsnede van het rijke oeuvre van de ‘documentair fotograaf met een voorliefde voor theater en illusie’.

Door Rudi Hofman

Armijn van Roon is de jongste van twee stiefzonen van wijlen Bas Mariën. Bij Magda Hörmann thuis aan de Zaadmarkt vertelt hij verguld te zijn met de site: “Het is heel gaaf hoe Magda en Annette dit hebben gedaan. Geheel vrijwillig, dit vereist nogal een commitment. Ik had sowieso superveel vertrouwen in ze en denk niet dat er voor dit project een beter team samengesteld had kunnen worden. Ik denk dat Bas het resultaat ook geweldig had gevonden.”

De initiatiefneemsters hebben ervoor gekozen op de site vier hoofdcategorieën te hanteren: theater, documentair, studio en vrij werk. Uit de duizenden foto’s die zij onder ogen kregen, selecteerden zij er uiteindelijk 500. Het digitaliseren is deels door Annette van Casteren en deels door de Zutphense fotograaf Patrick van Gemert gedaan.

‘Een goede foto bevat heden, verleden en toekomst. Het beeld moet associaties oproepen’

Diepgang
Aan de Oude Wand in Zutphen opende de in Winterswijk geboren Bas Mariën in 1993 zijn studio Beeldhonger. In een dat jaar gepubliceerd interview in De Gelderlander vertelde de fotograaf in zijn werk altijd naar diepgang te streven: “Een goede foto bevat heden, verleden en toekomst. Het beeld moet associaties oproepen.” Over theaterfotografie zei hij: “Theater is een afgietsel van de werkelijkheid binnen vier muren. Een theaterfoto moet de intentie van de voorstelling weergeven.”

Poppenspeler
Zowel Magda Hörmann als de sinds 2003 in Frankrijk wonende Annette van Casteren werkte meermaals samen met Bas Mariën. Magda ontmoette hem in 1980 voor het eerst toen hij foto’s maakte van een voorstelling van de beroemde poppenspeler Jozef van den Berg in een tent naast de schouwburg in Eindhoven, waarvan zij onder meer hoofd PR was. Magda was meteen onder de indruk van Mariëns foto’s.

Heel dichtbij
Annette en Bas kwamen elkaar eind jaren tachtig voor het eerst tegen tijdens een serie voorstellingen in Doetinchem. Zij was daar als producent bij betrokken; hij als fotograaf en lichtontwerper. “Bas was sowieso goed in mensen fotograferen. Hij kroop heel dichtbij zonder dat je er last van had. Dat deed hij ook in theatervoorstellingen. Als je intensief naar de vele reisfoto’s in zijn collectie kijkt, zie je dat de gekozen standpunten ook heel theatraal zijn.”

In 2018 kwam Mariën nog bij Van Casteren op bezoek in Frankrijk. Op zijn verzoek ontwierp Annette zijn afscheidskaart. Op het afscheid van de op 30 januari 2019 overleden fotograaf kwamen naast nabestaanden, familie, vrienden en kennissen ook veel mensen af die hem om zijn werk waardeerden. Zelfs de sinds 1991 als kluizenaar levende oud-poppenspeler Jozef van den Berg gaf acte de présence.

‘Hij was een bijzonder mens, bescheiden en uitgesproken tegelijk’

Bijzonder mens
Armijn van Roon bewaart heel positieve herinneringen aan zijn stiefvader. Die kwam rond 1990 in zijn leven en dat van zijn moeder en broer. “We voerden fantastische gesprekken en Bas sleepte me eindeloos mee naar het theater. Hij heeft me ook op een andere manier leren kijken. Hij was een bijzonder mens, bescheiden en uitgesproken tegelijk. Nog steeds word ik geregeld op straat over hem aangesproken.”

Bas Mariën was betrokken bij meerdere culturele initiatieven. Zo was hij in de jaren zeventig de organisator van drie midzomerfeesten in Kampen. In Zutphen was hij medeoprichter van het Kultureel Initiatief Zutphen (KIZ), dat in de zomer een festival op verschillende locaties hield. Het KIZ streefde naar een klein permanent theater en zag zijn wens uitkomen in Filmhuis Luxor.

Iedereen mag meedenken over invulling boek
Magda Hörmann: “Nu de website er is, kunnen we ook gaan nadenken over een boek. En iedereen mag daar over meedenken. Een portret van Bas, niet in 500 beelden, want zoveel staan er op de site, maar bijvoorbeeld in 50. Op de site nodigen we op de pagina Vrij Werk/Favorieten https://basmarien.nl/2-4/244_favorieten.html bezoekers uit hun favoriet daar te laten zien. Die favorieten betrekken we ook bij de keuze voor de foto’s in het boek.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden