Verschroeide zeldzame muurplanten op het Vispoortplein. Foto: Alize Hillebrink

Verschroeide zeldzame muurplanten op het Vispoortplein. Foto: Alize Hillebrink

Alize Hillebrink

Gemeente ruïneert zeldzame muurplanten Vispoortplein

Algemeen

ZUTPHEN - Onkruid in de gemeente Zutphen wordt bestreden met branders. Maar het gaat ook weleens finaal mis. Vorige week brandde een medewerker van de gemeente Zutphen alle zeldzame muurplanten weg op het Vispoortplein. 

Door Alize Hillebrink

Een ijverige medewerker van de gemeente Zutphen dacht vorige week het ‘onkruid’ op het Vispoortplein even weg te branden. Het bleken de zeldzame Muurleeuwenbekjes, muurvarens en diverse mossen. Ze werden allemaal verbrand. De plantenlijken lagen er verschroeid en zwartgeblakerd bij.

“Compleet verpest, voor ik weet niet hoe lang,” zucht Kasper Reinink, florist en schrijver van het boek De Wilde Planten in en om Zutphen. “Uiterst treurig, dat dit soort dingen kúnnen gebeuren daar kan ik niet bij.” In 2017 schreef Reinink het boek De Wilde Planten in en om Zutphen. Hierin nam hij ook een hoofdstuk op over ‘Flora op steen’ in Zutphen.

“Dat de zeldzame planten zijn verdwenen had niet mogen gebeuren,” zegt een medewerker van de gemeente Zutphen en spreekt van een grote fout. “Iemand met een beperking heeft dit gedaan. Er was geen opdracht voor gegeven en er is geen controle op geweest.”

“Volkomen fout om dit in de schoenen van de medewerker te schuiven,” zegt Dolf Logemann, raadslid van GroenLinks. “De gemeente hoort te weten welke zeldzame planten en dieren er in de gemeente voorkomen. Een leidinggevende dient zijn medewerkers daarover te instrueren. Dat staat ook in de Natuurvisie voor Zutphen die ik in 2017 samen met collega-ecoloog André Jansen, de ecoloog van de gemeente en de toezichthouder Groen heb opgesteld. Het College heeft die visie in 2018 officieel overgenomen. En toch gaat het fout. Dat betekent dat de gemeente zijn zaakjes nog niet goed voor elkaar heeft.”

Volgens Kasper Reinink is het een grote vraag of de planten weer terug zullen komen. “Het Muurleeuwenbekje loopt wel weer uit, maar als de worteltjes van de muurvarens kapot zijn dan komen die niet meer terug. Doodzonde.”

Het is eigenlijk de vraag of het wegbranden van stoepplanten nog wel van deze tijd is. De gemeente Utrecht startte onlangs een actie om zogenoemde stoepplanten te beschermen. “Stoepplanten worden soms gezien als onkruid, maar ze zijn hartstikke goed voor de biodiversiteit,” zegt wethouder Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht. “Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor insecten, zoals bijen en vlinders. Dat is belangrijk, want 40 procent van de insecten wordt met uitsterven bedreigd.” In de Utrechtse binnenstad worden verschillende soorten stoepplanten voorzien van namen. Zo kunnen werknemers van groenonderhoud makkelijker zien of er een stoepplantje staat, waardoor deze niet wordt weggemaaid. Misschien is dit een idee voor de gemeente Zutphen.

De bloeiende muur op het Vispoortplein. Foto: Kasper Reinink
Een voorbeeld van een stoepplantje: Gehoornde Klaverzuring. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant