<p>Linda van de Kolk neemt samen met twee van de vrijwillige gastgezinnen van Hulphond Nederland de cheque in ontvangst van Lionslid Paul Bombeld. Foto: Jolien Wilmar</p>

Linda van de Kolk neemt samen met twee van de vrijwillige gastgezinnen van Hulphond Nederland de cheque in ontvangst van Lionslid Paul Bombeld. Foto: Jolien Wilmar

Lionsclub Zutphen schenkt 1000 euro aan de Hulphond

ZUTPHEN - De Lionsclub Zutphen schenkt 1000 euro aan Hulphond Nederland. Deze stichting leidt honden op om mensen met een fysieke beperking of geestelijke zorgvraag de helpende hand te bieden. De inzet van hulphonden voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief.

“Niet iedere hond volgt hetzelfde opleidingstraject”, zegt Linda van de Kolk van Hulphond Nederland. “Zo hebben we ADL-hulphonden die helpen bij activiteiten in het dagelijks leven zoals het openen en sluiten van deuren en gordijnen, het aan- en uittrekken van kleding of het aangeven van voorwerpen.” De epilepsie-hulphond is een signaleringshond, die erop is getraind om mensen met epilepsie te waarschuwen en te helpen voor, tijdens en na een aanval. Doordat de hond een aanval tot dertig minuten van tevoren kan signaleren en zijn baas waarschuwt, kan deze bijvoorbeeld alvast gaan liggen en medicijnen innemen. De hond geeft mensen met epilepsie meer zelfvertrouwen.
Een PTSS-hulphond is een hulphond die stress signaleert veroorzaakt door traumatische ervaringen bij bijvoorbeeld oorlogsveteranen. Tenslotte heeft de stichting speciale therapie-hulphonden voor kinderen en jongeren met gedrag- en ontwikkelingsproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om autisme spectrum stoornissen, adhd, hechtingsproblematiek, pestproblematiek en licht verstandelijke beperkingen. Therapie-hulphonden worden niet bij een cliënt thuis geplaatst.

De gift van de Lionsclub Zutphen komt uit het activiteitenfonds. Daarin zit de opbrengst van zes zaterdagen houthakken. Bomen zijn door de leden omgezaagd in een bos bij Lichtenvoorde en op een boerderij in Eefde gekloofd. Het haardhout was de afgelopen winter populair, binnen enkele weken is de complete voorraad verkocht.


www.hulphond.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden