<p>Stedenbouwkundige afbeelding van de nieuwbouw en het effect daarvan op de omgeving.&nbsp;</p>

Stedenbouwkundige afbeelding van de nieuwbouw en het effect daarvan op de omgeving. 

Gemeente heeft geen boodschap aan visie bewoners Kattenhaven

ZUTPHEN - De nieuw te bouwen stadswoningen aan de Kattenhavenstraat onttrekken vrijwel volledig het zicht op de Walburgiskerktoren. Dit stellen de bewoners van de Kattenhaven op basis van stedenbouwkundige tekeningen. De wethouder ontkent dit. “Er valt wel iets weg van de Walburgiskerk, maar het hangt er uiteraard ook vanaf waar je staat.”

Door Alize Hillebrink

Omwonenden van de Kattenhaven zijn verbijsterd. De zienswijzen van 59 omwonenden zijn door de gemeente afgewezen. Op het argument dat de zichtlijn vanaf de IJssel wordt onderbroken, zegt wethouder Laura Werger dat de zichtlijnen juist uitgangspunt zijn in het bestemmingsplan. “Een loze uitspraak”, zegt Willem Wanrooij, woordvoerder van het Kattenhavencollectief. “Wat de wethouder beweert is niet onderbouwd en niet bewezen. Er zijn geen stedenbouwkundige tekeningen bij het bestemmingsplan die dit aantonen.”

Om dit te bewijzen maakte Wanrooij een studie van de zichtlijnen naar de voorgestelde situatie met nieuwbouwwoningen aan de Kattenhavenstraat. Vanuit vijf verschillende standpunten tekende hij een stedenbouwkundige impressie van de nieuwbouw. Op alle vijf de afbeeldingen is maar net het topje van de Walburgistoren te zien.

Historische zichtlijnen onderbroken
Volgens Wanrooij zijn de tekeningen op ware grootte, panoramisch en vanuit perspectief volkomen juist weergegeven. “De tekeningen zijn geverifieerd door een stedenbouwkundig architect,” zegt hij. Hij wijst naar één van de tekeningen. “Kijk, als je hier staat, voor de brug bij de Kattenhavenstuw, en je kijkt naar de Walburgiskerk, dan zie je de Walburgistoren, maar in de nieuwe situatie zie je met een beetje geluk nog net het topje van de toren. In tegenstelling tot wat de gemeente beweert, blijft van de historische zichtlijnen vrijwel niets tot helemaal niets over.”

In een reactie zegt de wethouder dat de belangrijkste zichtlijnen vanaf de IJsselkade op de toren van de Walburgiskerk juist het uitgangspunt zijn van het bestemmingsplan. “Er valt wel iets weg van de Walburgiskerk, maar het hangt er uiteraard ook vanaf waar je staat.” Volgens de wethouder zijn de bouwplannen al iets aangepast om het zicht op de toren zo goed mogelijk te behouden. “Het gebouw wordt wat lager en de schuine kap begint eerder. Hierdoor is er meer zicht op de toren.”

Wanrooij is geschokt van het effect van de nieuwbouw op de omgeving. “Dit had ik zelf ook niet verwacht, maar dit is zo overtuigend. Je ziet de impact op de hele omgeving.” De omwonenden van de Kattenhaven zijn eveneens ontsteld na het zien van de tekeningen. “Ik ben me kapot geschrokken,” zegt iemand. “Dit is heel veel erger dan ik dacht.” Bewoners voeren actie en plakken de tekeningen achter hun raam. “Doordat mensen langslopen hopen we dat dit bij een breder publiek bekend wordt. Dit is geen zaak meer voor omwonenden, maar voor heel Zutphen.”

Op 26 april wordt het bestemmingsplan Kattenhaven in de gemeenteraad in stemming gebracht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden