Tegels eruit, groen erin: bewoners van het Hoornwerk vergroenen hun straat
<p>Medewerkers van de gemeente Zutphen planten de eerste boom op het Hoornwerk in Zutphen. Foto: PR</p>

Medewerkers van de gemeente Zutphen planten de eerste boom op het Hoornwerk in Zutphen. Foto: PR

Tegels eruit, groen erin: bewoners van het Hoornwerk vergroenen hun straat

ZUTPHEN - Maandag 29 maart was Twee jaar hebben de naar de dag waar bewoners van het Hoornwerk twee jaar naar uit hebben gekeken. Als start van de vergroening van hun straat zijn er drie prunusbomen aangeplant. “Het smaakt naar meer.”

Het Hoornwerk, een A-locatie in Zutphen. Een prachtige straat in een fijne buurt, vinden de bewoners. Maar, er is veel teveel steen en te weinig groen. “In de zomer is het hier bijna niet te harden van de hitte en als het regent staat het hier binnen de kortste keren blank.” Tijd om daar verandering in te brengen. Daar waren de bewoners van twintig huishoudens het al snel unaniem over eens. Ze sloegen de handen ineen en dienden bij de gemeente een initiatief in tot vergroening van de straat.

Geduld
Een beetje geduld was daarbij wel vereist, want uiteindelijk duurde het twee jaar voor het zover was. “De gemeente weet blijkbaar nog niet goed hoe ze met dit soort vragen om moeten gaan,” zegt een van de initiatiefnemers. “Daar kunnen ze bij de gemeente nog wel wat aan verbeteren. In ieder geval zijn wij blij dat we hebben volgehouden en dat het nu eindelijk zover is.”

Naast de aanplant van drie prunusbomen is er ook ruimte gemaakt voor plantvakken. De bewoners mogen van de gemeente zelf de beplanting kiezen, op voorwaarde dat ze de plantvakken zelf onderhouden. “Het is een goede ontwikkeling, dat bewoners zelf de handen uit de mouwen steken en samen met de gemeente met een oplossing komen,” zegt een medewerker van de gemeente terwijl hij een boom in de grond zet. “En het is nog leuk ook om iets samen te doen,” vult een inwoner aan. “Zo zie je en spreek je elkaar veel meer en dat schept een band.”

Aanstekelijk
De reacties op de vergroening van het Hoornwerk zijn positief: "Iedereen is blij en het werkt aanstekelijk, want de bewoners van de andere helft van de straat willen het bij hun ook groener.” Ook rond het appartementencomplex Het Bastion hebben bewoners aangegeven een ander groenbeleid te willen. "Het net een Teletubbielandschap. Mensen willen meer bloemen en kruiden, minder of helemaal niet meer maaien en de binnentuin vergroenen.”

Na Pasen worden de plantvakken gevuld met vaste planten en kruiden die vooral goed tegen de zon en de hitte kunnen. “In het najaar volgt de andere helft van de straat,” aldus de gemeentemedewerker. Bewoner: “Wij kijken uit naar een mooie zomer. En het smaakt naar meer! Want er kan altijd nog wel meer groen bij.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden