<p>Speelplek aan de Brugstraat in Zutphen. Foto: Henk Derksen</p>

Speelplek aan de Brugstraat in Zutphen. Foto: Henk Derksen

Wethouder: ‘Loodgehalte in Zutphense speeltuinen vormt geen direct gevaar’

ZUTPHEN - Drie speeltuinen in Zutphen hebben een lichtverhoogd loodgehalte in de grond. Lood beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen. De gezondheidsrisico’s voor spelende kinderen zijn echter klein, volgens wethouder Annelies de Jonge.

Door Alize Hillebrink

De provincie Gelderland heeft in 2020 steekproefsgewijs in de hele provincie onderzoek gedaan naar de kwaliteit van speeltuingrond. In Zutphen, Warnsveld en Leesten werden 20 van de in totaal 96 speeltuinen onderzocht. In de speeltuin aan de Brugstraat bij de IJsselbrug, de Molenstraat in Warnsveld en de Hoveniersweg in de Hoven, werd een matige bodemkwaliteit aangetroffen. Wethouder De Jonge: “Dat wil zeggen dat het loodgehalte in de bodem daar licht verhoogd boven de advieswaarden uitkomt. Het gaat om grond dat op een diepte ligt van 20 centimeter of dieper.”

Bij kinderen van nul tot zeven jaar heeft lood een nadelig effect op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen krijgen lood uit de bodem vooral binnen via hand-mond contact tijdens het spelen. Wethouder De Jonge: “De GGD heeft ons vervolgens geadviseerd in de betreffende speeltuinen onderzoek te doen naar met name de conditie van het gras en het zand. Uit inspectie hebben we geconcludeerd dat de grasmat in alle drie de speeltuinen er goed bij ligt. Ook het speelzand bij de glijbanen en in de zandbakken is helemaal schoon.”

Handen wassen
Het risico dat kinderen zand-mond-contact hebben is volgens de wethouder heel klein. Volgens de GGD volstaat het om kinderhanden na het spelen goed te wassen en schoenen binnenhuis uit te doen. De gemeente gaat geen bordjes plaatsen bij de speeltuinen, maar heeft aan iedereen in de directe omgeving bewonersbrieven bezorgd. “Ook informeren we inwoners via onze website.”

De gemeente zal de betreffende speeltuinen voorlopig niet saneren. “Wanneer er sprake is van herstructurering in de omgeving dan pakken we de speelplaats mee. Ja, dat kan pas over tien jaar zijn.” Tot die tijd zal de gemeente in de gaten houden hoe het gaat. “Bij bijvoorbeeld verslechtering van de grasmat gaan we over tot maatregelen.”

Vervolgonderzoek
Dat er verontreinigde grond is geconstateerd in de speeltuinen aan de Brugstraat, de Molenstraat en de Hoveniersweg in de Hoven is volgens de Zutphense wethouder logisch. "In oude kernen is eeuwenlang bewoning geweest”, zegt De Jonge. "In het centrum van Zutphen stonden kleine fabriekjes.” Daarom stelt de gemeente een vervolgonderzoek in naar alle speeltuinen in de oude kernen van de Hoven, Zutphen en Warnsveld. De Jonge: "Als uit inspectie blijkt dat daar een speeltuin tussen zit met een minder goede bodemkwaliteit, dan nemen we maatregelen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden