De deur van de nieuwe zaal van Luxor. Foto: PR
De deur van de nieuwe zaal van Luxor. Foto: PR

Tweede zaal Luxor vernoemd naar Maïté Duval

Algemeen

ZUTPHEN - In Luxor Theater is een tweede filmzaal tot stand gekomen, die is vernoemd naar een van zijn trouwste bezoekers: de in 2019 overleden beeldhouwster en tekenares Maïté Duval. De nieuwe zaal telt 18 stoelen en is door zijn intieme sfeer uitermate geschikt voor filmvertoningen met een klein publiek, besloten voorstellingen en presentaties.

Meestal wordt een filmzaal vernoemd naar een sponsor of een bekende filmmaker. Maar als de coronapandemie iets heeft duidelijk gemaakt, is het dat de filmsector een keten is waarin elke schakel essentieel is. Daarom kiest Luxor ervoor om met de naamgeving van haar zalen de bioscoopexploitant en het publiek te eren. Vorig jaar werd zaal 1 omgedoopt tot de Pieter Scharhorn-zaal, naar de man die Luxor in 1918 heeft opgericht. Nu is zaal 2 vernoemd naar Maïté Duval, een van Luxors trouwste en meest enthousiaste bezoekers.

Maïté Duval
De Zutphense beeldhouwster en tekenares Maïté Duval (1944-2019) was een fervent filmliefhebber. Niet alleen had ze een enorme filmcollectie die ze bekeek in haar eigen huisbioscoop, ook was ze een trouw bezoeker van haar favoriete filmhuis Luxor. Drie keer per week naar de film was voor haar geen uitzondering. Zo bezocht ze van het jubileumprogramma 1918-2018 alle vijftig films, bewaarde ze van elke geziene film het kaartje en introduceerde ze het applaus na afloop van een mooie film. Meer informatie over het leven en werk van deze bijzondere kunstenares is te vinden op www.maiteduval.nl.

Intiem en sfeervol
De Maïté Duval-zaal bevindt zich achter het theatercafé en is met 18 comfortabele stoelen uiterst intiem en sfeervol. De belettering op de zaaldeur is aangebracht door kunstenaar Gerrit Pasman, naar een ontwerp van Marc Weikamp. De tweede zaal geeft Luxor de mogelijkheid films te prolongeren en bijzondere films aan te bieden voor een klein publiek. Daarnaast is de zaal te huur voor besloten vertoningen en presentaties. De officiële ingebruikname volgt als de pandemie voorbij is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant