Al drie jaar treffen Brur (l) en Sjoukje elkaar wekelijks om de Nederlandse taal bij te spijkeren. Foto: Meike Wesselink
Al drie jaar treffen Brur (l) en Sjoukje elkaar wekelijks om de Nederlandse taal bij te spijkeren. Foto: Meike Wesselink

Taalcoaches en taalcoördinatoren gezocht het Gilde

Algemeen

ZUTPHEN - Corona of niet, de taalcoaches van het Gilde Zutphen blijven hun spreekuren houden want ook online kun je prima Nederlands leren. Natuurlijk hopen de taalcoaches weer fysiek te kunnen afspreken met hun taalvragers maar daarover is nog niets zeker. Werk blijft er ondertussen genoeg want het Gilde is op zoek naar zowel taalcoaches als taalcoördinatoren.

Door Meike Wesselink

Sjoukje Kunne is al zes jaar actief als taalcoach en -coördinator in Lochem en Zutphen. “Zelf heb ik zes taalvragers, mensen dus die de Nederlandse taal beter willen leren. Daar besteed ik zes uren per week aan. Het geeft me echt voldoening om dat te doen. Met het werk als coördinator ben ik daarnaast ongeveer vier uren in de week bezig. In het nieuwe schooljaar in september is het extra druk omdat je intakegesprekken voert en nieuwe taalvragers aan taalcoaches koppelt. Tegen het einde van het jaar is het rustiger maar dan ben je bijvoorbeeld weer bezig met het voorbereiden van een gezellige Kerstbijeenkomst. Verder onderhoud je contacten met verschillende organisaties die zich bezighouden met mensen uit het buitenland.”

Brur is voor de gelegenheid aangeschoven. De vlotte Eritrese dame kan in het Nederlands goed uit de voeten. Al drie jaar spreekt ze wekelijks af met Sjoukje om naast de reguliere taallessen te oefenen met vooral praten en luisteren. Sjoukje herinnert zich nog hoe verlegen Brur in het begin was en hoe ze zich inmiddels al heeft ontwikkeld en hoe ze daarvan opbloeide. Brur: “Ik was bang om iets verkeerd te zeggen in het begin dus daarom zei ik maar niets. Nu gaat het veel gemakkelijker en kan ik gewoon mijn vragen stellen als ik iets nodig heb. Pas als je kunt meepraten over dingen, tel je mee.”

“Als er geen taal is dan mis je de verbinding”, beaamt ook Sjoukje. Ze is ervan overtuigd dat het taalcoachproject essentieel is voor de deelnemers. “Er wordt verwacht dat statushouders binnen twee jaar al behoorlijk de Nederlandse taal beheersen maar met een paar uur per week les kom je er echt niet.”

Sjoukje stemt de tijd die ze met haar taalvragers heeft af op de behoefte die er is. Brur werkt in de horeca, de taallessen staan bij haar dan ook vaak in het teken van haar werk. Veel wordt ook gewerkt met de lesboeken die de taalvragers zelf al hebben, daarnaast is er allerlei materiaal beschikbaar voor de coaches. “Nieuwe coaches krijgen een opleiding van een dagdeel en kunnen gedurende het jaar verschillende themabijeenkomsten of intervisies bijwonen. Ook kun je met verschillende taalvragers samen een gesprek voeren. Nu doen we dat alleen online maar hopelijk binnenkort ook weer fysiek.”

Brur heeft inmiddels haar vriendenkring uitgebreid. Ze praat met haar nieuwe Nederlandse vrienden en met haar buren en dan gaat het opeens razendsnel met het leren van de taal. Was het voor Brur in het begin allemaal heel moeilijk, nu vindt ze het vooral leuk, verrijkend en uitdagend. Maar wat ze nog het meest fijnst vindt is dat ze nu gewoon kan vragen wat de Nederlandse vriendjes van haar twee kinderen willen eten en drinken. “Nu begrijp ik wat pannenkoeken zijn, dus die maak ik dan graag voor ze”, lacht Brur.

Aanmelden als taalcoach of -coördinator? Mail naar taalcoachzutphen@gmail.com of bekijk de website voor meer informatie. 


gilde-zutphen.nl/projecten2/taalcoachproject

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant