Foto: PR

‘The Sound Of Blues & Americana’ naar Hanzehof in november

Johan Derksen komt met zijn grootste passie naar het Hanzehof Theater in oktober. Niet voetbal, maar muziek: na shows als ‘Keeps the Blues alive’ en ‘Pioniers van de Nederpop’ legt hij daarbij nu de nadruk op blues & americana. Hij neemt twee Amerikaanse artiesten mee: Malford Milligan en Di Reed.

Rauwe romantiek

In Veronica Inside en in diverse talkshows en interviews laat de besnorde voetbalanalist geen moment onbenut om zijn favoriete muziek aan te prijzen. Meestal betreft dit uit de klei van de Mississippi Delta getrokken blueszangers - en gitaristen, die de rauwe romantiek van het muziek maken nog meegemaakt hebben. Bands uit het internetloze tijdperk, die met rammelende busjes Amerika doorkruisten om de kost te verdienen. Ze hadden geen smartphone om even een aankondiging de wereld in te sturen, konden niet even snel online hun autoverzekering vergelijken en moesten via via vernemen wat het publiek van hun show vond. Andere tijden, een ander geluid.

Ambachtelijke muziek

Waar de oprichting van een band tegenwoordig zomaar online kan plaatsvinden, vonden de blues- & americanamuzikanten elkaar in bars, tijdens jamsessies en op festivals. Muziek werd analoog opgenomen en elk bandlid moest zijn partij in één keer vrijwel foutloos inspelen. Dat vergde oefening en geduld, en hoor je terug op de platen. In de documentaire Sound City legt Paul McCartney dat nog maar eens uit. Met wat simpele ingrepen met de computermuis wordt in de 20e eeuw alles doodleuk gladgetrokken. Derksen en veel gelijkgestemden willen daar helemaal niets van weten. Het ambacht muziek mag, moet zelfs misschien, nooit perfect zijn. Juist rauw en ongepolijst.


Malford Milligan en Di Reed, en andere routiniers

Vandaar dat de altijd kritische inwoner van Grollo jaarlijks op pad is met een hele stoet muzikanten in zijn kielzog, om dat ouderwetse geluid in leven te houden. Hij haalt bij Veronica Inside de ene na de andere bluesmuzikant op het podium en heeft het dan steevast over ‘muziek voor de oudere jongere muziekliefhebber’. En telkens slaagt Derksen erin een aansprekende line-up neer te zetten. Met ‘The Sound Of Blues & Americana’ doet Derksen een beroep op de Amerikaanse artiesten Malford Milligan (Greg Koch Band en The Boneshakers) en Di Reed (Jade, Stevie Wonder, Rod Stewart). Daarnaast geven vermaarde routiniers als Sean Webster, Roel Spanjers, Phil Bee, Hilde Vos, Jack Hustinx, AJ Plug, Erwin Java, Eric van Dijsseldonk, Roelof Klijn en Fokke de Jong acte de présence. Geen special effects, geen autotune of ander elektronische tovenarij, maar blues & americana in optima forma. Meer informatie over deze show op 27 november staat op de site van het Hanzehof Theater.

Dit artikel wordt u aangeboden door.Pricewise B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden