Zutphen start onderzoek naar onteigende Joodse woningen in Tweede Wereldoorlog

Algemeen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat, samen met Apeldoorn en Deventer, onderzoeken welke rol zij zelf heeft gehad rondom de onteigening van woningen van Joodse inwoners in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Het onderzoek richt zich onder andere op eventuele navorderingen van belastingen die de gemeente kan hebben opgelegd aan Joodse inwoners die terugkeerden uit de vernietigingskampen van de nazi’s, of hun nabestaanden.

In elk geval 95 woningen
Het onderzoek volgt op vragen van nabestaanden, persvragen en bekendmakingen van journalistieke televisieprogramma’s. In de zogeheten Verkaufsbücher in het Nationaal Archief ontdekten zij dat in de gemeente Zutphen tussen 1940-1945 in elk geval 95 woningen (91 in Zutphen en 4 in Warnsveld) van Joodse inwoners zijn geconfisqueerd.

Rechtsherstel
Het onderzoek richt zich op de vraag of de gemeente na afloop van de Tweede Wereldoorlog naheffingen voor straatbelasting heeft opgelegd aan Joodse eigenaren van onroerend goed. Ook wordt onderzocht of en in hoeverre de gemeente tijdens de bezetting Joods onroerend goed heeft aangekocht en of naderhand rechtsherstel heeft plaatsgevonden. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onderzochten eerder hun rol en hebben tot een compensatieregeling besloten.

Zwarte bladzijde
Volgens het college van de gemeente Zutphen is het noodzakelijk dat de gemeente dit onderzoek gaat doen: “De onteigening van woningen van Joodse inwoners en het navorderen van belastingen in en direct na de Tweede Wereldoorlog is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Wij hechten er aan om precies te weten hoe de verkoop van 95 woningen in onze gemeente is verlopen. En ook willen we uitzoeken hoe het innen van belastingen op deze panden is verlopen. Dat zijn we verplicht aan de nabestaanden. Daarom hopen we dit zo compleet mogelijk in beeld te brengen, samen met Apeldoorn en Deventer,” aldus burgemeester Annemieke Vermeulen.

Gezamenlijke opdracht
Om de expertise en kosten te kunnen delen wordt het onderzoek uitgevoerd in gezamenlijke opdracht van de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Ervaringen in andere gemeenten die eerder dergelijk onderzoek lieten uitvoeren, leren dat daar ongeveer een half jaar voor nodig is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant