Bram Gort (links) en Wim Rijsemus voor het pand aan de Spittaalstraat waarin de oudste zijn hele loopbaan als makelaar doorbracht. Foto: Eric Klop
Bram Gort (links) en Wim Rijsemus voor het pand aan de Spittaalstraat waarin de oudste zijn hele loopbaan als makelaar doorbracht. Foto: Eric Klop

Bram Gort volgt Wim Rijsemus op bij ten Hag makelaars Zutphen

Een gaand en komend mensenmens  

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De Zutphense vestiging van ten Hag makelaarsgroep bestaat 25 jaar. Makelaar Wim Rijsemus was er aan de Spittaalstraat 93 al die jaren bij. Terwijl zijn werkgever nu op weg is naar het volgende jubileum, gaat Rijsemus binnenkort met pensioen. Maar niet nadat hij zijn opvolger Bram Gort heeft ingewerkt. Inclusief een cursus Zutphen-kunde…

De bedoeling was om het zilveren jubileum van ten Hag Zutphen te vieren. Helaas, COVID19 stak een spaak in het wiel. Er is wel een actie. Wie dit kwartaal, dus nog tot 31 december, een opdracht voor de makelaar heeft, kan zowel de aan- of verkoopcourtage als de hypotheekadvieskosten terugverdienen. In januari worden via de notaris de drie winnaars verloot. “En dat kan heel positief in de papieren lopen”, weten de gaande en komende makelaar.

Wim Rijsemus pikt de jubileumactie nog net mee. Hij neemt afscheid na een carrière van 28 jaar als beëdigd makelaar. “Met mijn HTS-diploma op zak was ik eerst actief bij de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Zutphen”, kijkt de Zutphenees op zijn werkende leven terug. “In 1988 maakte ik de overstap naar makelaardij Tijdeman die destijds aan de Spittaalstraat 93 was gevestigd. Ik hield mij vooral bezig met hypotheken en een stukje verzekeringen. Vier jaar later haalde ik mijn makelaarspapieren. Na de overname van Tijdeman trad ik op 1 oktober 1995 in dienst bij ten Hag. Op dit adres zit ik dus zeven jaar langer dan de zilveren jubilaris”, lacht Rijsemus.

Hij heeft er nooit spijt van gehad dat hij ooit koos voor een loopbaan als makelaar. “Een hartstikke leuk vak. Je weet ’s ochtends nooit wat de dag brengt. Of iemand hier binnenloopt om iets te kopen of te verkopen. Alle soorten mensen, particulieren en ondernemers, van starters tot beleggers die er nog een pandje bij willen hebben. Tot op de dag van vandaag ga ik met plezier naar mijn werk. Ben altijd te vroeg op kantoor. Heb nooit op een uurtje extra gekeken, ook in de avonduren. De zaak stond altijd op één. Gelukkig heeft mijn partner daar nooit moeite mee gehad. Als ik maar meldde dat het wat later kon worden.”

Contacten
Niettemin houdt de 64-jarige makelaar het officieel per 1 april aanstaande voor gezien en komt er naar eigen zeggen meer tijd vrij voor partner, tuin en fiets. Vooral de veranderende maatschappij is er debet aan dat hij niet doorgaat tot zijn AOW-gerechtige leeftijd. “De menselijke contacten worden steeds minder”, constateert Rijsemus met enige spijt. “Had een klant vroeger een bieding, dan ging je bij hem thuis even langs. Tegenwoordig gaat bijna alles via de app of mail. Dat vind ik jammer. Ik ben een echt mensenmens, een reden waarom ik mij voornamelijk met het woningsegment heb beziggehouden. Daar zit meer emotie in dan bij de kantoren- en winkelmarkt. Die is veel zakelijker. Daarnaast heb ik 33 jaar lang keihard gewerkt. Wist bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis samen met het team de zaak overeind te houden. Nu is de huizenmarkt ’booming business’, maar dat wil uiteraard geenszins zeggen dat je als team dan op je lauweren rust.”

Wim Rijsemus verlaat komend voorjaar het team van ten Hag Zutphen, dat naast drie commerciële binnendienstmedewerkers en hypotheekadviseur Bert Bekkernens verder bestaat uit de makelaars Marion Plagman, Marc Suurmeijer, de kersverse bedrijfsmakelaar Marco Aartsen en, sinds 1 maart jongstleden, Bram Gort. Hij wordt “met goede ondersteuning” ingewerkt door zijn voorganger. Een cursus Zutphen-kunde’ ontbreekt daarbij niet. “Dan leer je als geboren en getogen Apeldoorner de stad écht kennen”, zegt Gort die op jonge leeftijd al vermoedde dat hij ooit makelaar zou worden. “Toen mijn ouders voor een caravan gingen kijken, inspecteerde ook ik als klein jochie het huis op wielen.”

En ja hoor, nadat hij enige jaren in Apeldoorn al aan het vak had geroken, werd Bram Gort medio 2019 beëdigd tot makelaar en benaderde kort daarna een headhunter hem om in dienst te treden bij ten Hag. Evenals Wim Rijsemus omschrijft hij zichzelf als een mensenmens. En boeit het hem daarnaast dat behalve elke klant ook ieder huis anders is. “De afwerking, de keuzes die door de bewoner zijn gemaakt en hoe trots zij daarop zijn. Bovendien heeft de historie van een pand mijn belangstelling. Ook wat dat betreft kan ik in Zutphen m’n lol op. Van huizen die in er al in 1500 stonden tot woningen die nog gebouwd moeten worden. De stad kent zó veel bouwstijlen. Heel interessant!”

Wim Rijsemus knikt goedkeurend. Dat zijn opvolger ‘digitaler’ te werk zal gaan dan hijzelf, maakt hem niet uit. “Goed? Fout? Nee anders”. Bram Gort: “Hoe dan ook moet ik mij op weg naar het volgende jubileum van ten Hag Zutphen nog bewijzen. Wim heeft dat de afgelopen kwart eeuw met vlag en wimpel gedaan!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden