Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei
Om het coronavirus te bestrijden, besloot het kabinet het amateurvoetbal aan banden te leggen. Illustratie: Ehsan Bazaei

Voetbalclubs in Zutphen aangewezen op veerkracht en creativiteit

Algemeen

ZUTPHEN - Samen juichen en samen treuren, kleedkamerhumor en teambuilding. Het zijn facetten die minstens vier weken lang ‘on hold’ staan door de aangescherpte coronamaatregelen in het amateurvoetbal en alle overige amateursporten. Doorzakken in de derde helft en het meeleven langs de lijn door supporters was er ook al niet meer bij. Hoe gaan de voetbalclubs om met deze onzekere situatie? Een rondje langs de velden in de gemeente Zutphen.

Door Roy Heethaar

Geen club uit Zutphen ontsprong de coronadans. AZC, Be Quick, De Hoven, FC Zutphen en Warnsveldse Boys kregen allemaal te maken met besmettingen en afgelastingen. Mede daarom steunen alle vijf clubs dan ook de maatregelen die het kabinet vorige week dinsdag heeft genomen.

Ook AZC, dat met het eerste elftal fier aan kop gaat in de derde klasse. ,,We zaten net lekker in de flow, maar gelet op de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen begrijp ik dat ook de sport niet ontkomt aan deze aangescherpte maatregelen”, zegt voorzitter Patrick Govaers.

FC Zutphen-voorzitter Herman Tuininga sluit zich daarbij aan. ,,Ik denk dat wij ons bescheiden moeten opstellen en zonder morren de nieuwe maatregelen moeten accepteren. Er is altijd een ‘ja maar’ in ons Nederland met 17 miljoen bondscoaches en inmiddels net zoveel virologen. Dit is een maatschappelijk en wereldwijd probleem, en ons kabinet heeft in alle wijsheid met vele deskundigen besloten tot de huidige maatregelen.”

Doemscenario
Dat betekent niet dat de Zutphense clubs de pijn niet zullen voelen die met deze maatregelen gepaard gaat. ,,Uiteraard is dit een doemscenario”, erkent Be Quick-voorzitter Jeroen Bloemenkamp. Al voor de eerste lockdown had de roemruchte vereniging moeite het hoofd boven water te houden, door een gebrek aan bestuursleden en vrijwilligers. Dat probleem werd opgelost, maar toen kwam de coronacrisis er nog eens overheen.

Bloemenkamp: ,,Alleen al aan kantineopbrengsten kost dit duizenden euro’s per maand. En hoelang blijven alle leden trouw contributie betalen? Dat is natuurlijk de vraag wanneer deze situatie nog lang gaat duren. Toch vrees ik op dit moment niet dat het voortbestaan van de club in gevaar zal komen. Tijdens de eerste lockdown heb ik gemerkt dat alle betrokkenen echt een hart voor de club hebben.”

Tuininga van FC Zutphen: ,,De gevolgen van de eerste coronagolf vielen mee. Nu weten wij meer dan de eerste keer en is er een vorm van gewenning. Ook deze tweede golf zal ongetwijfeld gevolgen hebben die wij nu nog niet kunnen overzien. De financiële impact is in ieder geval groot voor veel verenigingen. Hoe iedereen daar doorheen gaat komen, met eventuele steunmaatregelen en het meebewegen van banken en gemeenten, is afwachten.” Govaers van AZC: ,,Feit is wel dat dit niet te lang moet duren, want dan komen simpelweg alle clubs in de problemen. Ook wij.”

Dat geldt zeker ook voor een kleine club als De Hoven. Maar doemdenken doen ze niet bij de volksclub. ,,Kijkend naar de steun vanuit de leden, donateurs en sponsoren tijdens de eerste lockdown, zie ik de toekomst wel met zorg, maar zeker ook optimistisch tegemoet”, zegt Dirk Lok, voorzitter van De Hoven.

Creativiteit bij clubs
En dan is er nog een ander aspect. Door de lockdown valt de sociale functie die het verenigingsleven vervult ook weg. ,,Een belangrijke consequentie is dat mensen niet meer naar hun cluppie kunnen”, zegt Warnsveldse Boys-voorzitter Bas de Bruijn. ,,Er moet niet onderschat worden hoeveel mensen de clubavond en de ontmoetingen in het weekend missen bij hun club. Vereenzaming ligt dan op de loer.” Daarom zette Warnsveldse Boys tijdens de eerste lockdown een speciale rubriek op poten: ,,De ‘In de Lockdown-rubriek’, waarbij dagelijks leden vertelden hoe zij deze periode hadden ervaren. Zo zorg je toch nog voor betrokkenheid onder de leden.”

Ook bij de Hoven toonden ze zich creatief op dit vlak. ,,We hebben het ‘Coronalied’ opgenomen en op sociale media geplaatst. Daarnaast is Heuve TV gestart met diverse items die op onze club betrekking hebben. De respons was geweldig!”, aldus voorzitter Lok.

Creativiteit is ook gevraagd om in deze competitieluwe periode van minimaal vier weken niet aan fitheid in te boeten. Voor Warnsveldse Boys zijn alternatieve trainingsvormen voorlopig geen issue, zegt De Bruijn. Maar AZC, Be Quick, De Hoven en FC Zutphen verkennen de mogelijkheden om binnen het toelaatbare te blijven trainen (in groepjes van maximaal vier personen).

Wordt de competitie straks nog afgemaakt? Daarover bestaan grote twijfels bij de meeste voorzitters, maar Dirk Lok van De Hoven gaat daar wél van uit, gesteund door een sterk geheugen. ,,Gebruikmaken van doordeweekse speeldagen heeft in het verleden ook mogelijk gemaakt dat de competitie werd afgemaakt. Seizoen 1985-1986, met een strenge en lange winter, is daar een sterk voorbeeld van.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant