Wat is het verschil tussen CNC frezen en CNC draaien?

Computer Numerical Control, oftewel CNC. Het klinkt heel spannend, maar eigenlijk is het niet meer dan een term voor computergestuurde machines. Dergelijke machines worden gebruikt voor het bewerken van diverse materialen. In principe is CNC dus een computergestuurde manier om machines in te zetten voor het creëren van een objecten uit metaal, hout en kunststof. Zulke computergestuurde machines vind je in diverse bedrijven en worden geprogrammeerd in een CAM systeem. CAM staat hierbij voor Computer Aided Manufacturing, wat ervoor zorgt dat het apparaat de bewerking kan herhalen. Dit is ook mogelijk met 3D printen Utrecht. Dit zorgt ervoor dat CNC grote aantallen van hetzelfde object kan produceren. Hierbij zijn er meerdere technieken waar je gebruik van kunt maken. In dit artikel wordt er gefocust op CNC frezen en CNC draaien.

CNC frezen
CNC frezen is in principe een verspanende bewerking om materiaal te verwijderen. Dit wordt gedaan om tot de ideale afwerking van het gewenste object te creëren. CNC frezen kan met allerlei verschillende materialen worden gedaan, al is kunststof wel een populaire keuze. Uiteraard zijn er diverse kunststoffen waar je gebruik van kunt maken. Het CNC frezen zal worden gedaan met behulp van speciale machines. Zulke apparaten kunnen toegepast worden voor meerdere soorten frezen: 3-assig, 4-assig en 5-assig simultaan frezen. Voor welk type jij kiest hangt af van een paar factoren. Zo zal de hoeveelheid zijden van het onderdeel dat bewerkt moet worden een rol spelen, net zoals de complexiteit van de bewerkingen. Is dit relatief eenvoudig? Dan is 3-assig frezen een goede keuze. 5-assige freesmachines zul je juist inzetten voor lastige bewerkingen. 

CNC draaien
Een type CNC verspanen is het computergestuurd draaien van een materiaal. CNC verspanen wordt veel ingezet voor twee technieken binnen het verspanen. Dit is CNC frezen, maar dus ook CNC draaien. CNC draaien zal gedaan worden met behulp van een draaibank, wat onder meer bestaat uit een stafaanvoer. Dit is dus anders dan bij het CNC frezen, want daarbij wordt een freesbank ingezet. Desondanks zijn ze relatief gelijk, want beide technieken zijn verspanende bewerkingen. Zodoende kan de vorm van het blok erg gewijzigd worden. CNC draaien wordt door diverse sectoren al relatief veel gebruikt. Zo zet de medische industrie deze techniek al veel in, maar Defensie bijvoorbeeld ook. CNC draaien wordt met name veel gebruikt als het onderdeel cilindrische eigenschappen moet krijgen, er zullen dus ook staven worden gebruikt.

Dit artikel wordt u aangeboden door 3dhubs.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden