<p>De initiatiefnemers Merel Durand en Wilma van Leeuwen van De Wondere Wereld voor de voormalige apotheek die als winkeltje en als atelier zal worden ingericht. Foto: Jan Hendriksen</p>

De initiatiefnemers Merel Durand en Wilma van Leeuwen van De Wondere Wereld voor de voormalige apotheek die als winkeltje en als atelier zal worden ingericht. Foto: Jan Hendriksen

Wonen en werken in De Wondere Wereld

Huize Midwijck met voormalige apotheek wordt begeleid thuis voor acht jongeren

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het historische en karakteristieke pand Huize Midwijck en de naastgelegen voormalige Vordense apotheek aan de Zutphenseweg krijgen begin volgend jaar een nieuwe bestemming. Het biedt vanaf januari acht jongeren in de leeftijd van 17 tot 21 jaar met een verstandelijke beperking een plek om samen te gaan wonen en werken. Met een rugzak vol ervaringen in de gehandicaptenzorg zijn Wilma van Leeuwen (55) uit Warnsveld en Merel Durand (39) uit Bathmen samen het avontuur aangegaan om van hun droom werkelijkheid te maken. Ze noemen hun project ‘De Wondere Wereld’.

“Met een klein professioneel team bieden wij de acht jongeren uit de regio over enkele maanden ondersteuning en begeleiding aan. Ze runnen met elkaar een gezamenlijk huishouden en gaan werken, zowel in ons eigen atelier met ‘winkeltje’ als bij diverse opdrachtgevers in de directe omgeving”, vertellen Wilma en Merel weten als we een rondgang door het historische pand maken. Wat nu nog een stoffige en rommelige aanblik biedt in het prachtige grote ‘herenhuis’ moet straks een ‘warm bad’ worden voor de jongeren. “En dat gaan we ook verwezenlijken met elkaar.” Daar zijn beiden van overtuigd.
Blij en enorm trots is het tweetal inmiddels op al het werk dat al verzet is. Met dank aan de investeerder die het financieel mogelijk maakte dat Van Leeuwen en Durand hun droom konden verwezenlijken en aan alle hulp die ze vanuit hun netwerk kregen aangeboden. Tot voor kort waren beiden werkzaam bij Zozijn. “Maar we waren aan een nieuwe uitdaging toe”, zeggen Wilma en Merel.

Wilma van Leeuwen en Merel Durand verwezenlijken hun dromen

“Na twee jaar van intensieve voorbereidingen kan er in januari eindelijk gestart worden op een prachtige plek in het mooie Vorden, in dit prachtige pand dat we konden huren”, vertelt Wilma terwijl ze wordt aangesproken door de adviseur van de investeerder met wie ze nauwe contacten onderhouden en die nadrukkelijk wordt betrokken bij de verbouwing.

Thuis
‘De Wondere Wereld’ wordt een plek voor zowel jongens als meisjes, die voor het eerst ‘uit huis’ gaan. “Het moet voor de jongeren, die afkomstig zijn uit de gemeenten Bronckhorst, Zutphen en Lochem een ‘thuis’ worden waar ze de rest van hun leven zouden kunnen blijven wonen”, zegt Wilma tussen de werklieden van een regionaal bouwbedrijf die volop bezig zijn om Huize Midwijck intern een metamorfose te geven. De keuze voor kleinschaligheid zorgt voor een plek midden in de samenleving. Merel: “De jongeren worden actief in hun directe woon- en werkomgeving en we verwelkomen mensen uit diezelfde omgeving om onderdeel te zijn van ‘De Wondere Wereld’ door zich op verschillende manieren in te zetten. Hierdoor wordt de betrokkenheid vergroot en ontstaan er belangrijke aanvullingen op het netwerk van de jongeren.”

Vriendenband
De ondersteuning wordt geboden door een klein, vast en gepassioneerd team van professionals. Elke jongere heeft een individueel plan met de persoonlijke wensen en behoeften, die periodiek besproken worden met de jongere en zijn ouders. Wilma: “Door een intensieve betrokkenheid van ouders krijgen de jongeren precies de ondersteuning die ze nodig hebben, geboden door de professionals.” Iedere jongere krijgt op de eerste of tweede verdieping in Huize Midwijck een slaapkamer die naar eigen smaak aangekleed kan worden. Op de begane grond worden naast de grote woonkeuken diverse woonruimten ingericht waar de jongeren al dan niet gezamenlijk kunnen vertoeven. Ook de prachtige serre staat open voor de jongeren die inmiddels al kennis met elkaar hebben gemaakt. Zij hebben hun medebewoners de afgelopen maanden enkele keren ontmoet, op zaterdagen, in en rond hun nieuwe woonplek. “Daardoor is er al een echte vriendenband ontstaan. Ook tussen de ouders van de jongeren”, vult Merel aan.

Betrekken
Met het initiatief ‘De Wondere Wereld’ willen beide initiatiefneemsters een plek creëren, waar jongeren met een verstandelijke beperking, in alles wat zij doen, zichzelf mogen zijn. Met als basis geborgenheid en veiligheid. Wilma: “Een plek waar we streven naar het beste voor elke jongere. Voor ons betekent dat: ontdekken en groeien op je eigen niveau, met respect voor elkaar en voor je omgeving. Onder die omgeving, belangrijk in alles wat we doen, verstaan we: familie en vrienden van de jongeren, het team van professionals, de buurt waar de jongeren wonen, werken en de maatschappij in het algemeen. Door samen te wonen en te werken kunnen we groeien en hebben we plezier. Want dat is onze missie. En daar willen we de Vordense bevolking ook nadrukkelijk bij betrekken door bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door de jongeren en een winkeltje te openen in de voormalige ruimte van de apotheek, die ook als atelier wordt ingericht. In dit atelier kunnen de jongeren bijvoorbeeld voorwerpen maken die ze dan zelf in ‘t winkeltje kunnen verkopen.”

Vrijwilligers
Wilma van Leeuwen en Merel Durand zijn nog op zoek naar vrijwilligers, die het leuk vinden om de jongeren vanaf januari verder te helpen in het groeien en bloeien. Dit kan door hen te begeleiden in het atelier en in de winkel, door hen te ondersteunen bij het koken van de avondmaaltijd, maar ook door een spelletje te komen doen. Wie groene vingers heeft en het leuk vindt om te helpen in de grote tuin is meer dan welkom. Vind men het leuk om de jongeren met de eigen auto naar hun dagbestedingsplek te brengen? Ook daar zoeken Wilma en Merel vrijwilligers voor. Maar eerst zullen de handen nog flink uit de mouwen moeten worden gestoken om de jongeren begin volgend jaar een mooie woon- en werkplek te kunnen geven. “Dat komt allemaal goed”, besluiten Wilma en Merel in koor.
Voor aanmelding als vrijwilliger kan contact worden opgenomen met Wilma van Leeuwen via tel. 06-42774267 of e-mail wilma@de-wondere-wereld.nl. Meer informatie over dit project is te vinden op de website.


www.de-wondere-wereld.nl


Geschiedenis Huize Midwijck

De voormalige gemeente Vorden was in de 19de eeuw verdeeld in secties, ofwel wijken. Sectie A bestond uit het dorp zelf. Alle huizen in de kern hadden een nummer achter de ‘A’. De naam Midwijck van deze in die tijd gebouwde burgemeesterswoning was van toepassing op zowel de locatie als de functie van de bewoner. Het geldt als een van de mooiste panden midden in de ‘wijk’ Vorden.
In 1853 komt de eerste apotheker Frederik Willem Gallée, zoon van de toenmalige burgemeester, in Vorden wonen. Hij vestigt zich een aantal jaren later in zijn vaders woning. De rechterzijde, het koetshuis met de stallen voor de paardenkrachten, wordt als apotheek ingericht, met als vanzelfsprekende naam ‘In den Koperen Vijzel’.
Vóór 1900 betrekt zijn opvolger, Willem van Mourik met zijn vrouw Mieke Spoor en hun gezin de woning. Van Mourik is een belangrijk inwoner van Vorden, hij staat aan de wieg van tal van verenigingen en volgt deze ‘kinderen’ nauwkeurig. Geducht is hij in de periode 1920-1940, als hij toekomstige automobilisten moet testen op hun rijvaardigheid. Hij deed dat door een kandidaat vanaf Midwijck richting Zutphen te laten rijden en hem te observeren tot hij uit het zicht verdween en dit weer op te pakken nadat de kandidaat gekeerd was. Na een rondje voor de Nederlands Hervormde kerk kon hij wel vaststellen of de vrije deelname aan het verkeer verantwoord was. Dat hij onderwijl vaak kennissen sprak, waardoor het zicht op het rijgedrag verdween, mag geen verwondering wekken. Aarzelende kandidaten zorgden, zo beweren boze tongen, zelf voor de nodige afleiders tijdens het afrijden.
Na het overlijden van Willem van Mourik blijft de weduwe in het immense huis wonen en ze neemt daarom tevens kinderen op. Een van hen is John Stork uit Den Haag, die tot 1954 de Openbare Lagere School (OLS) in Vorden bezoekt. Ook uit Den Haag komt de volgende bewoonster, H.M. van der Woude-van Gerven, die overigens pas na het overlijden van mevrouw Van Mourik in 1967 ook de woning betrekt, zodat ze vanaf dan ‘binnendoor’ naar haar werk kan komen. Midwijck en vooral de apotheek worden na 1979 weer aangepast door de laatste bewoners, het echtpaar Veen.
(Bron: Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden