Deelnemers aan de stille tocht, tegen invoering van de spoedwet. Foto: Jolien Wilmar
Deelnemers aan de stille tocht, tegen invoering van de spoedwet. Foto: Jolien Wilmar

Wekelijkse stille tocht vraagt om behoud van vrijheid

Algemeen

ZUTPHEN - Sinds vier weken lopen mannen en vrouwen met fakkels, elke dinsdagavond een stille tocht door Zutphen, omdat ze hun kritiek kenbaar willen maken over de coronaregels en de ophanden zijnde spoedwet.

Door Jolien Wilmar

Vanaf de AH XL, naar het gemeentehuis en dan naar het gerechtsgebouw. Bij het gemeentehuis gekomen vormt de groep van ongeveer 50 personen een halve cirkel en stapt iemand naar voren om een protestbord tegen de voordeur van het gemeentehuis te plaatsen. Op het bord staat geschreven: Spoedwet in strijd met grondwet en mensenrechten. Een enkeling stapt naar voren en legt een bloem voor de deur, totdat er een rozet van bloemen de tekst onderstreept. Bij het gerechtsgebouw herhaalt zich de procedure.

Karin Schwencke is de initiatiefneemster en vertelt dat ze deze actie is gestart, omdat ze het absoluut ontoelaatbaar vindt dat de spoedwet het mogelijk maakt dat één minister, de minister van volksgezondheid, de bevoegdheid zou krijgen om op eigen gezag nieuwe maatregelen te verordineren tegen de verspreiding van het coronavirus. De volksvertegenwoordigers zouden op deze manier volledig buitenspel komen te staan. Een dergelijke manier van besluitvorming en regeren strookt niet met onze democratische waarden en daar protesteert ze tegen.

Een nieuwe wet zou de tijdelijkheid van de coronaregels moeten vastleggen, maar de inhoud van deze nieuwe wet, de spoedwet, druisen volgens de deelnemers van deze stille tocht in tegen de grondwet en de mensenrechten, die er is om onze vrijheid te beschermen. Zo wordt het volk op straffen van boetes of vrijheidsberoving verplicht, zich op een bepaalde manier te gedragen; door mondkapjes te gebruiken, door afstand te houden, door samenscholingen te verbieden enzovoort.

De deelnemers van deze stille tocht vertellen dat het steeds dezelfde wetenschappers zijn die gehoord worden en die de regels bepalen. Wetenschappers die zich laten sturen door angst voor ziekten en dood. Er is een andere groep wetenschappers die de zin van de regels in twijfel trekken, maar deze groep wetenschappers worden stelselmatig uit de discussie gehouden, zowel in het politieke landschap als in de media. De dinsdagavond fakkeldragers willen dat er een einde komt aan deze ongelijkheid in de discussie en dat er genuanceerder en transparantere besluitvorming plaatsvindt.

“Zolang het nodig is zullen we aandacht blijven vragen en iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur vertrekken met ons vuur in de nacht. We geloven dat het mogelijk is deze pandemie op een andere manier te benaderen, zachter en wijzer en met meer vertrouwen in de kracht van de menselijke natuur", aldus Karina Schwencke.

Deelnemers aan de stille tocht, tegen invoering van de spoedwet. Foto: Jolien Wilmar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant