Anoushka Ebbinge-van Rappard demonstreert waar meridianen lopen. De aanraking onder de voeten heeft effect op heel het lichaam. Foto: PR
Anoushka Ebbinge-van Rappard demonstreert waar meridianen lopen. De aanraking onder de voeten heeft effect op heel het lichaam. Foto: PR

Leer masseren zonder poespas, gewoon in je huiskamer

WARNSVELD - Massagetherapeute en natuurgeneeskundige Anoushka Ebbinge-van Rappard startte vorig seizoen met het geven van een massagecursus. “In Oosterse landen is het heel gebruikelijk om elkaar thuis te masseren. Om het ook in onze maatschappij toegankelijker te maken, bedacht ik de cursus.” De eerste ronde is met succes afgesloten en op 28 september start een nieuwe cursus in het HeelHuus, bestaande uit vier dagdelen.

Door Meike Wesselink

Marjorie Klaassen is één van de deelnemers die het afgelopen seizoen de cursus volgde. “Ik wilde al langer leren masseren maar de drempel voelde te hoog voor me. Ik dacht een massagestoel en bed te moeten aanschaffen, wist niet goed waar in huis ik dat allemaal kwijt kon. Toen ik de oproep van Anoushka zag, masseren aan de keukentafel, sprak me dat dan ook meteen aan. Ik had alleen geen idee wat ik ervan verwachten kon. Ik dacht: “Als je met een kussentje op de keukentafel een massage geeft, dan ben je na een les of twee wel uitgeleerd. Dat bleek niet zo te zijn. We startten met een inleiding over verschillende oliën en na het geven van massages aan de keukentafel, bleek er ook nog van alles te kunnen met een matje op de grond.”

“Wat ik zo prettig vind is dat je maar heel weinig nodig hebt om een goede massage te kunnen geven. Je hoeft er geen ingewikkelde instrumenten voor aan te schaffen en degene die je masseert hoeft ook niet volledig uit de kleren. Je kunt prima door de kleding heen masseren. Ik vind het bijzonder leuk om te doen en masseer mijn man geregeld. Tien minuten de schouders en bovenarmen masseren doet al heel veel. Ook pas ik het op mezelf toe. Ik heb last van hernia, maar merk dat ik langzaam ontspan als ik op een stoel zit en mijn voeten en handen warm wrijf. Voor mij was de cursus een schot in de roos. Het is echt een verrijking waar ik voorlopig mee verder kan en waar mijn gezin ook ontspanning aan beleeft.”

Een nieuwe cursusronde start op maandag 28 september en zal vier dagdelen (overdag) beslaan. “Het afgelopen seizoen wilde een cursist leren hoe je het beste iemand met een bepaalde chronische ziekte masseert”, legt Anoushka uit. “Dat heb ik de cursist bijgebracht. Het is dus mogelijk om ook een stukje verdieping te krijgen in de cursus, want het gaat niet alleen om gewone alledaagse klachten, maar je leert ook hoe je iemand met chronische klachten kunt helpen. Het is tenslotte maatwerk en dus ook heel geschikt voor mantelzorgers. Daarnaast leer je te voelen hoe het is om zelf gemasseerd te worden en leer je om te letten op jou eigen houding. Het is namelijk niet de bedoeling dag het masseren enorm veel energie kost. Met de juiste houding geeft het geven van massages voldoening, ook voor jou.”

Anoushka Ebbinge-van Rappard is massagetherapeut en natuurgeneeskundige en geeft vanuit haar praktijk De Cirkel Rond onder andere massages aan (chronisch) zieke mensen. Ze weet hoe fijn en verlichtend het kan zijn om zieke mensen te masseren. Maar ook als er geen klachten zijn, werkt massage preventief en ontspannend in de hectiek van alledag.

Neem voor meer informatie contact op via: 0612237824 of kijk op www.praktijkdecirkelrond.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden