Burgemeester Annemieke Vermeulen mocht Herman van Bosheide koninklijk onderscheiden. Zijn vrouw Heidi kreeg bloemen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Burgemeester Annemieke Vermeulen mocht Herman van Bosheide koninklijk onderscheiden. Zijn vrouw Heidi kreeg bloemen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Beheerder van kleinste Zutphens museum koninklijk onderscheiden

Museum Brandkas van Henny officieel geopend

Door Liesbeth Spaansen

ZUTPHEN – Burgerlijke ongehoorzaamheid noemde burgemeester Annemieke Vermeulen het uitstellen van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding voor Herman van Bosheide (70). “Maar dit is wel een heel bijzonder moment”, bekent zij in haar toespraak. Zij belde Herman van Bosheide 24 april op om te vertellen dat hij een koninklijke onderscheiding verdiende voor het vele vrijwilligerswerk dat hij voor Zutphen doet. Het latere uitreikmoment, 3 juli in de tuin van Dat Bolwerck wilde hij graag aan zich voorbij laten gaan. Liever wilde hij op donderdag 10 september, de dag van de officiële heropening van Museum Brandkas van Henny worden onderscheiden.

En zo geschiede dat voorafgaand aan het officiële moment bij het kleinste museum van Zutphen, Herman van Bosheide en zijn vrouw Heidi in het zonnetje werden gezet. Vanwege de ruimte konden de speciale gasten daar niet tegelijk worden ontvangen en daarom stonden voor het gezelschap de stoelen klaar in een van de zijbeuken van de Walburgiskerk in Zutphen, eveneens een dierbare plek voor Van Bosheide.

Polis 706, 1846
Curator van Nationale Nederlanden Ingrid Elferink, vertelde na welkomstwoorden, enthousiast over de geschiedenis van de jubilerende verzekeringsmaatschappij en het inrichten van het kleinste museum van Zutphen: de Brandkas van Henny. “De start was 175 jaar geleden door Christiaan Henny met zijn volle neef Gerrit Jan Dercksen in het kantoor aan huis in het Ravenstraatje 3. Vandaaruit zochten zij verzekerden die betrouwbaar waren.” Het bedrijf groeide uit tot het wereldwijde concern van nu. Ook de Walburgiskerk had een brandverzekering bij Henny en Dercksen. “In het Regionaal Archief Zutphen zochten en vonden we een dossier met polissen van de kerk. Polis 706 is in 1846 afgesloten bij de directie. We hebben deze ingelijst voor Herman.”

‘Het heeft zijne majesteit de koning behaagd’
Burgemeester Annemieke Vermeulen roemde in haar speech de langdurige en intensieve inzet van Herman van Bosheide als vrijwilliger in Zutphen. “Dames en heren, hij is van alle markten thuis: beheert het huishoudboekje van de Hervormde Gemeente Zutphen, is plaatsvervangend koster en sleutelbewaarder van de Walburgiskerk, penningmeester en adviseur van Stichting Librije Walburgiskerk Zutphen en nauw betrokken bij de organisatie van zomerkampen. De aardsverzamelaar houdt thematentoonstellingen over Zutphen.” Ze richt zich tot Herman. “Jouw fabelachtige geheugen over Zutphen komt goed van pas. Jij bént het Zutphens archief.”

Vermeulen benoemde het restaureren van vele panden in de stad en het realiseren van een snoepwinkel en een kloosterbibliotheek in het pand aan het Ravenstraatje 3. “Nu is ook het museum op de plek waar 175 jaar geleden Nationale Nederlanden is opgericht, heringericht. Je bent van toegevoegde waarde voor de stad. Daarom heeft het zijne majesteit de koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.” Burgemeester Vermeulen reikte de onderscheiding aan. Hermans vrouw Heidi speldde het kleinood op zijn revers en kreeg daarna een bos bloemen.

Een lied uit 1808
Felix Henny, nazaat van Christiaan Henny was vereerd deze dag aanwezig te mogen zijn. “Ik heb een lied meegebracht van Nationale Nederlanden uit 1808. Ik zal het voordragen.” Herman van Bosheide mocht een geprinte versie in ontvangst nemen.

Nationale Nederlanden 175 jaar
“Herman van Bosheide is belangrijk in de geschiedenis van Nationale Nederlanden en de viering van het 175 jarig bestaan”, vat David Knibbe, CEO van NN Group samen. “In 2013 is het geboortekamertje van Christiaan Henny geopend en dit jaar heeft het een nieuw gezicht gekregen. Vandaag vieren we de heropening van het museum in de Walburgiskerk, in verband met de anderhalve meter.”

Zutphen en het Ravenstraatje zijn bijzonder en hebben een belangrijke rol bij het ontstaan van Nationale Nederlanden. “Op 12 april 1845 richtten Gerrit Jan Dercksen en Christiaan Henny de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade – de Nederlanden van 1845 op. Daar in het Ravenstraatje stond de brandkas van Henny, wat verwijst naar de kist van waaruit de eerste jaren de brandschades werden uitbetaald. Reden om het museum ook zo te noemen.”

Brandkas van Henny
Een klein gezelschap ging vervolgens wandelend van de Walburgiskerk naar het Museum Brandkas van Henny in het Ravenstraatje waar de opening werd verricht door CEO David Knibbe en burgemeester Annemieke Vermeulen. Knibbe had hiervoor de gouden sleutel ontvangen van Van Bosheide. Daarmee opende hij de deur en kon hij met de burgemeester de eerste getuigen zijn van het nieuw ingerichte museum. Daar draaide een film over de geschiedenis van Nationale Nederlanden, recent opgenomen.

Daarna kwamen om beurten de andere gasten een kijkje nemen. Naast het museum oogstten de snoepwinkel en de kloosterbibliotheek veel belangstelling. Ook de oorspronkelijk uit Leipzig afkomstige gerestaureerde jukebox uit 1890; waar ook Nationale Nederlanden een bijdrage voor leverde, liet voor het eerst zijn klanken horen.


Foto's staan op achterhoekfoto.nl

www.brandkashenny.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden