Als de voormalige school aan het Vispoortplein een monumentale status krijgt, is er volgens architect Lars Courage (rechts) niets meer mogelijk op deze locatie. Links staat mede-eigenaar Eric Kruyssen.  Foto: Rudi Hofman
Als de voormalige school aan het Vispoortplein een monumentale status krijgt, is er volgens architect Lars Courage (rechts) niets meer mogelijk op deze locatie. Links staat mede-eigenaar Eric Kruyssen. Foto: Rudi Hofman

'Monumentale status oude meisjesschool funest voor herontwikkeling'

Eigenaren en architect nodigen alle betrokkenen uit samen aan nieuw plan te werken

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - De eigenaren van het terrein met de oude Vakschool voor Meisjes in Zutphen willen per se voorkomen dat dit pand een gemeentelijk monument wordt. D66 en Burgerbelang - gesteund door CDA, Kies Lokaal, ChristenUnie en Stadspartij - vragen het college maandag in een motie het gebouw deze status te geven. Volgens architect Lars Courage zou in dat geval qua herontwikkeling van het pand en zijn directe omgeving niets meer mogelijk zijn.

'Bezint eer gij begint', luidt de oproep van Courage en mede-eigenaar Eric Kruyssen een week voor de raadsvergadering. ''We willen duidelijk maken dat sloop voor ons van tafel is mits anderen bereid zijn naar alternatieve oplossingen voor dit object te kijken'', aldus Kruyssen.

In de deels achter twee imposante zuileiken schuilgaande oude school aan het Vispoortplein geven Kruyssen en Courage aan dat het twee voor twaalf is. De beoogde herontwikkeling van het terrein met appartementen komt op losse schroeven te staan als het hoofdgebouw tot monument wordt aangewezen. Afgelopen periode hebben zij met vrijwel alle betrokken partijen waaronder de buurt, alle fractievoorzitters en diverse erfgoedorganisaties gesproken in een poging de neuzen dezelfde kant op te krijgen. ''Alleen Stichting De Oude HBS is niet op onze uitnodiging ingegaan'', zegt Courage. Hij en zijn opdrachtgevers, eigenaren Eric Kruyssen en Willem Goudkuil, hopen dat alle 'stakeholders' zich achter het idee scharen om samen een nieuw plan te maken.

''Iedereen moet zich realiseren dat het van alle kanten een heel bijzondere locatie betreft. Het is van ontzettend groot belang dat iedereen een goed gevoel krijgt over wat we hier willen neerzetten'', zegt Kruyssen. ''De eerste gesprekken met de gemeente voerden we al eind 2010. We zitten nu met het vierde college om tafel.'' Het oorspronkelijke plan ging uit van de bouw van veertien normale appartementen en 38 kleine zorgunits. Daarmee ging de gemeente niet akkoord. Het project biedt nu ruimte voor 32 appartementen. De doelgroep is 55-plus.

''Als het nageslacht ons afrekent, moeten we wel kunnen zeggen dat we de juiste keus hebben gemaakt'', zegt Courage. Hij acht het haalbaar het oude schoolgebouw op organische wijze te integreren met moderne nieuwbouw waardoor hier een beperkt aantal appartementen kan komen. Beste locatie voor de resterende appartementen is in zijn ogen de huidige parkeervoorziening achter het gebouw.

Veel aanpassingen
Onder meer D66 en Burgerbelang vinden dat het volledige pand een monumentale status verdient. Volgens de eigenaren en hun architect is dit onterecht, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat sinds de bouw in 1921 veel aanpassingen zijn doorgevoerd aan bijvoorbeeld gevels, erkers, binnenmuren en kruipruimtes. Een historische trap die naar de eerste verdieping leidde is helemaal verdwenen. Alleen de voorgevel en de linkerzijde zijn, net als een aantal ornamenten, grotendeels intact gebleven, zo stellen zij. Hiervan erkennen zij ook de cultuurhistorische waarde. Dit geldt beslist niet voor de uit de jaren zestig stammende aanbouw. Van het complex is veel minder authentiek en origineel dan dat een aantal partijen doet voorkomen", zegt Courage. ''Laten we ons op feiten baseren en naar elkaar luisteren en met elkaar praten. Je moet ervoor openstaan dat het niet gaat om iets willen behouden om het behoud.''

Woordvoerders van de buurt rond de oude Vakschool voor Meisjes verklaarden begin augustus in weekblad Contact dat zij willen dat de beeldbepalende bomen en het parkachtige karakter behouden blijven, maar dat zij openstaan voor een nieuw gebouw. Zij willen geen hoogbouw en zijn bezorgd over de onveilige straat (Vispoortplein) waar, zo beweren zij, veel te hard wordt gereden en herhaaldelijk auto's uit de bocht vliegen. Architect Courage denkt dat dit probleem met de aanleg van zebrapaden en wegversmallingen kan worden getackeld.

De raadsvergadering waarin de motie van D66 en Burgerbelang met betrekking tot de oude meisjesschool wordt behandeld, begint maandag om 19.30 uur in de Burgerzaal.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden