Afbeelding

Wat er allemaal komt kijken bij een scheiding

Algemeen

Scheiden is een moeilijk proces, omdat er veel gevoelens bij komen kijken. Je bent niet voor niets met diegene getrouwd en jullie dachten beiden dat jullie de rest van jullie leven bij elkaar zouden blijven. Als dan blijkt dat het toch anders loopt dan kan dit zorgen voor een flinke klap. Het kan gepaard gaan met ruzies en dan moet je daarnaast ook nog allemaal zaken regelen. Het wordt nog ingewikkelder als jullie samen een huis hebben gekocht of kinderen hebben. Er komt in één keer veel op je af, waardoor het lastig is om het overzicht nog te zien. Daarom vind je hier een kort overzicht met alles wat er bij een scheiding komt kijken.

Advocaat of mediator inschakelen

Elk huwelijk is anders en het kan dus ook erg veel verschil maken wat er allemaal bij een scheiding komt kijken. Maar het eerste wat je moet doen als je wil scheiden is het de ander vertellen. Doe dit persoonlijk en geef hem of haar even de ruimte na het gesprek. Een echtscheiding gebeurt voor de rechter, dus je hebt mogelijk een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar nodig. De juiste hulp ligt aan een aantal factoren. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden? Hebben jullie kinderen of niet? Hebben jullie een koopwoning of huurwoning? Een mediator kan handig zijn om harmonieus en zonder frustraties uit elkaar te gaan. Vervolgens dient de advocaat of mediator het verzoek tot echtscheiding in bij de rechter. 

Stel een plan op

Veel frustraties gaan bij scheidingen over de financiën en de kinderen. De verdeling van de bezittingen en schulden en de hoogte van de alimentatie zijn belangrijke financiële aspecten bij een scheiding. Je kan het beste samen een financieel plan opstellen en dit bespreken voordat de advocaat wordt ingeschakeld. Zo verloopt alles soepeler en sneller. Als dit niet mogelijk is door alle emoties dan kan de advocaat helpen. Deze legt alles uiteindelijk vast in een scheidingsconvenant en dit wordt bekrachtigd door de rechter. Ook afspraken over kinderen is erg belangrijk en moet goed geregeld worden. Je hebt beide een zorgplicht en zet alle afspraken omtrent de kinderen in een ouderschapsplan. Hierin staat onder meer de omgangsregeling, alimentatie en andere zaken. Ook dit is een verplicht onderdeel van een verzoekschrift tot echtscheiding. De uitspraak van de rechter wordt uiteindelijk ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Daarna zijn jullie officieel gescheiden.

Dit artikel wordt u aangeboden door Exterug.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant