Grond in eigendom, aanbesteding rondweg De Hoven gestart

ZUTPHEN - De provincie Gelderland heeft alle benodigde gronden voor het laatste deel van rondweg de Hoven in eigendom. Op 28 mei 2020 zijn geïnteresseerde bedrijven opgeroepen zich in te schrijven voor het aanbrengen van de voorbelasting aan de Kanonsdijk en voor de aanleg van de rotonde op de Weg naar Voorst. Op 22 juli 2020 is de aanbesteding aan een aannemer gegund, zodat deze direct na de bouwvak kan starten.

Rondweg de Hoven
De N345 is belangrijk voor doorgaand verkeer in de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen. De weg loopt dwars door de dorpskern van De Hoven (gemeente Zutphen). Daarom legt de provincie ten westen van De Hoven een rondweg aan. Deze verbetert de doorstroming op de N345, de leefbaarheid in de Hoven en de regionale bereikbaarheid. Dit is het startsein voor de aanbesteding van werkzaamheden.

Aanbesteding Kanonsdijk en Weg naar Voorst
De werkzaamheden aan de Kanonsdijk moeten vóór 1 november 2020 klaar zijn. Dit vanwege de start van het hoogwaterseizoen en daarmee de kans op hoog water en mogelijke schades aan de dijk. Daarom is dit deel van het contract al op 28 mei 2020 aanbesteed. Daarin zit ook de bouw voor de rotonde aan de Weg naar Voorst. De markt wordt uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen om de werkzaamheden uit te voeren. Met name bij de transportbewegingen die nodig zijn om grond aan te voeren voor de voorbelasting. Vandaar dat dit werk zal worden gegund aan de inschrijver met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De provincie beoordeelt de kwaliteit op basis van zo min mogelijk transportbewegingen en CO2-uitstoot.

Aanbesteding overig werk rondweg
Rond september 2020 worden de overige werkzaamheden voor de bouw van de rondweg aanbesteed. Het gaat om de bouw van twee fietstunnels bij de Baankstraat en bij de Kanonsdijk, de bouw van de turborotonde aan de Kanonsdijk en de rondweg zelf.

Voorbelasting Kanonsdijk
De Kanonsdijk is niet sterk genoeg om de (turbo)rotonde op aan te leggen. Daarom zal de dijk worden versterkt met 50.000 kubieke meter grond. Dit heet ook wel voorbelasten. Onder druk van deze grote berg zand klinkt de grond de komende maanden in. Dit voorkomt verzakking na de aanleg van de rotonde. Om het gewenste resultaat te halen, blijft het zand ongeveer vier maanden liggen. De werkzaamheden aan de dijk vinden plaats tussen eind augustus en 1 november 2020.

Aanleg rotonde Weg naar Voorst
Eind augustus/begin september 2020 starten ook de werkzaamheden om de nieuwe rotonde bij de Weg naar Voorst te bouwen. De huidige Weg naar Voorst blijft daarbij open voor verkeer, omdat ze de rotonde naast de Weg naar Voorst bouwen. Alleen de Tondensestraat wordt afgesloten. De nieuwe rotonde is naar verwachting eind 2020 klaar. Deze kan pas gebruikt worden nadat de rotonde op de nieuwe rondweg is aangesloten. Tot die tijd rijdt het verkeer gewoon over de huidige Weg naar Voorst.

Planning
Eind augustus/begin september 2020 start de voorbelasting van de Kanonsdijk en de aanleg van de Rotonde bij de Weg naar Voorst. Uiterlijk 1 november 2020 zijn die werkzaamheden klaar.

Rond september 2020 wordt het overige werk van de rondweg aanbesteed, namelijk de fietstunnels bij de Baankstraat en de Kanonsdijk, de bouw van de turborotonde aan de Kanonsdijk en de rondweg zelf. De uitvoering van deze werkzaamheden starten vanaf april 2021. De bouw van de twee fietstunnels en de turborotonde is zeer arbeidsintensief en duurt ongeveer acht maanden. De nieuwe rondweg zal eind 2021 open zijn voor verkeer.


www.gelderland.nl/N345-dehoven.html

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten